Hayvan ısırık ve sokmalarında ilk yardım

Konusu 'Sağlık Rehberi' forumundadır ve Lasey tarafından 11 Aralık 2018 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Hayvan ısırık ve sokmalarında ilk yardım


    Yaz aylarında doğadaki hayvanlar, çocuklar için risk oluşturabilir. İşte yapmanız gerekenler…Havaların ısınması ve yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte güzel havalardan faydalanmak için çocuklarımızla beraber doğa ve hayvanlarla bir arada olacağımız ortamları daha çok tercih etmeye başlıyoruz. Bu ortamlarda zaman geçirmek, hem bizlere hem de çocuklarımıza iyi geliyor olsa da bazı küçük kazalar yaşanabiliyor.

    Hayvan ısırık ve sokmalarında ilk yardım nasıl yapılmalı?

    Hayvan-ısırık-ve-sokmalarında-ilk-yardım.

    Hayvan ısırık ve sokmalarında ilk yardımKedi ve köpek ısırması ilk yardım


    Öncelikle çocuğunuzun bilincinin yerinde olup olmadığını kontrol etmeli, eğer bilinci kapalıysa hızlıca 112 acil servisi aramalısınız. Yaşanan olay eğer hafif yaralanmaysa yarayı 5 dakika süreyle sabun ve soğuk suyla yıkayarak, üstünü temiz bir bezle kapatmalısınız. Ciddi yaralanma ve kanama varsa yaraya temiz bir bezle basınç uygulayarak kanamayı durdurmanız ve derhal tıbbi yardım istenmeniz gerekir. Kuduz ve tetanos aşıları konusunda önlem alınması önemlidir.

    Arı sokması ilk yardım nasıl olmalı?


    Genellikle arının soktuğu bölgede acı, şişlik, kızarıklık, kaşıntı gibi kısa süreli lokal belirtiler gözlenir. Bunlar normal reaksiyonlardır ve basit, lokal yöntemlerle iyileşirler. Ancak eğer arı nefes borusuna yakın bir yerden soktuysa ya da kişi alerjik bir bünyeye sahip ise arı sokması oldukça tehlikeli olabilir. Arı alerjisi söz konusu ise arı sokması sonrası “anafilaksi” adı verilen ciddi bir alerjik reaksiyon gelişir ve bu durumda yaşamsal tehlike oluşabilir

    Anafilaksi; deride yaygın olarak kaşıntı, kızarıklık, kabarma, dudaklarda, ağızda, göz çevresinde, el ve ayak üstlerinde şişlik ile nefes darlığı, gırtlak ve boğazda şişme, tıkanma hissi, tansiyon düşmesi, çarpıntı, şuur kaybı, kalp ve solunum durması gibi bulgularla ortaya çıkabilen oldukça ciddi bir vakadır.

    Arı sokması durumunda, arının iğnesi derinin üzerinde görülüyorsa kesesini patlatmadan çıkartarak, soğuk uygulama yapmalısınız. Ancak soğuk uygulama esnasında buz kullanıyorsanız buzun çocuğun tenine direkt temas etmemesine dikkat etmelisiniz. Eğer arı çocuğumuzun ağzından sokmuşsa, buz emmesini sağlamalısınız. Ağız içi sokmalarında ve alerji hikayesi olanlarda hızlıca tıbbi yardım istemeniz gerekir.

    Akrep sokması ilk yardım

    Sokmanın olduğu bölgeyi hareket ettirmemeli ve yükseğe kaldırmamalısınız. Yaraya soğuk uygulama yaparak, kan dolaşımını engellemeyecek şekilde bandaj uygulamalısınız. Zehri emerek tükürmeye çalışmaktan ya da yarayı kurcalamaktan kaçınmalısınız. Bilinenin aksine bunlar tümüyle yanlış uygulamalardır. Emmeye çalışmanız çocuğunuzu kurtarmanıza yardımcı olamayacağı gibi sizin de zehirlenmenize neden olabilir.


    Yılan sokması ilk müdahale

    Çocuğu sakinleştirerek, dinlenmesini sağlamalısınız. Yarasını su ile yıkayıp, yarasına yakın bölgede baskı yapabilecek eşyalar varsa çıkartmalısınız. Soktuğu bölge başında ya da boynunda ise yaranın çevresine baskı uygulamalısınız. Kolunda ve bacaklarında ise yara üstünden dolaşımı engellemeyecek şekilde bandaj uygulayarak, soğuk uygulama yapmalısınız. Emmek, kurcalamak ya da amonyak sürmek gibi girişimlerden kaçınarak, tıbbi yardım istemelisiniz