Hasta Ziyareti

Konusu 'Dini sohbetler' forumundadır ve Adile tarafından 22 Ekim 2013 başlatılmıştır.

1. Adile

Adile Admin

Hz. Hasan [r.anh] demiştir ki: Sadece Allah rızası için müslüman kardeşini ziyaret eden bir kimse, hastanın yanından ayrılana kadar Allah Teâlâ'nın ziyaretcisi gibidir [Allah'ın huzurunda bulunmuş gibidir).

Peygamber Efendimiz [s.a.v] şöyle buyurmaktadırlar: " Bir adam müslüman kardeşi hastalandığında ziyaretine gitmek için yola çıktığı zaman oturuncaya kadar cennet bahçesinde yürür. Oturunca onu rahmet bürür. Eğer vakit sabahsa akşama kadar yetmiş bin melek ona dua eder. Şayet akşam ise sabaha kadar yetmiş bin melek ona dua eder." (Ebû Davud, Cenâiz, 7.)

Mümin kulun haklarını muhafaza etmek, onu gözemek elbette Allah Azze ve Celle'nin haklarını gözetmek gibidir.
    Nitekim Resûllah [s.a.v] bir kutdisî hadislerinde, bir müminin hasta bir mümini ziyaret etmesinin Allah katındaki önemine şöyle işaret buyurmuşlardır.

" Allah Azze ve Celle kıyamet günü buyurur:
    -Ey Ademoğlu! Hastalandım ancak beni ziyaret etmedin, der. Ademoğlu,
    - Ya Rabbi! Seni nasıl ziyaret edebilirim? Sen alemlerin Rabb'isin, diyecek Allah [c.c] ona,
    - Bilmiyor muydun? falan kulum hasta oldu, sen ise onu ziyaret etmedin. Bilmiyor muydun, onu ziyaret etmiş olsaydın, beni onun yanında bulurdun, buyuracaktır. Sonra,
    - Ey Ademoğlu! Senden yiyecek istedim ama beni doyurmadın, buyuracak. Ademoğlu ise,
    - Ya Rabbi! Seni nasıl doyurabilirdim ki? Sen alemlerin Rabb'isin deyince Allah Azze ve Celle,
    - Bilmiyor musun, falan kulum senden yiyecek istedi, ancak sen ona yiyecek birşeyler vermedin.
    Bilmiyor muydun, şayet onu doyurmuş olsaydın, onu benim neznimde bulacaktın, diyecektir. Sonra,
    - Ey Ademoğlu! Senden su istedim, fakat bana ikram etmedin, diyecektir. Ademoğlu,
    - Ya Rabbi! Sana nasıl su ikram edebilirim ki, Sen alemlerin Rabbi'isin, deyince Cenab-ı Hak,
    - Falan kulum senden su istedi. ancak sen ona su vermedin. Ona su ikram etmiş olsaydın bunu benim nezdimde bulacaktın, buyurur.] ( Buhari, Edebû'l-Müfret,nr.517; Müslim,Birr,43; Ahmed b.Hanbel,el Müsnet,2/404; Beyhaki,Şuabü'l-İmam,nr.8752.)

Resûllah Efendimiz (s.a.v) hasta bir müminin ziyaret etmeyi, müslümanın müslüman üzerindeki haklarından biri olarak bahsettiği hadislerinde şöyle buyurmuştur: " Müslümanın müslamandaki hakkı altıdır: Karşılaştığı zaman selam vermen, çağırdığı zaman davetine icabet etmen, öğüt istediği zaman öğüt vermen, aksırdığı zaman 'Elhamdülüllah' derse ' Yerhamükellah ' [Allah sana merhamet etsin] diyerek karşılık vermen, hasta olduğu zaman ziyaretine gitmen, ölünce cenazesine katılman." ( Buhari, Libas, 36, 45, Cenais, 2, Nikah, 71.)