Hassane el-Müzeniyye (r. anha)'nın hayatı hakkında bilgi

Konusu 'İslam büyüklerinin hayatları' forumundadır ve Beyza tarafından 5 Eylül 2012 başlatılmıştır.

1. Beyza

Beyza Moderatör

Hassane el-Müzeniyye (r. anha) Kimdir

Asıl ismi “Cessane” olup, Peygamber (aleyhisselâm) tarafından“Hassane” olarak değiştirilmiştir. Hassane (radıyallahu anhâ), Hz.Hatice Validemizin yakın arkadaşı olup, sık sık saadet hanesine girer çıkardı. Kendisine iman daveti ulaştığında hemen kabul etmişti. Hz. Hatice ile arkadaşlığı, iman kardeşliği ile birleşince daha da pekişmişti. İman kardeşi olmuşlardı artık. Hz.Hatice’nin vefatından sonra onun bir hatırası olarak, Resûlullah (aleyhisselâm) Hassane’ye çok hürmet eder; onu sık sık ziyaret ederek halini hatırını sorardı.Hz. Aişe anlatıyor:
    “Bir gün yaşlı bir kadın geldi. Allah Resûlü ona:
    – Sen kimsin?, dedi. O:
    – Ben Cessane el-Müzeniyye’yim, dedi. Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem):
    – Hayır, sen Hassane’sin. Nasılsın, bizden sonra ne yaptın, diye sordu. O:
    – Anam babam sana feda olsun, iyiyim yâ Resûlallah, cevabını verdi. Kadın gittikten sonra ben Resûlullah’a sordum:
    – Yâ Resûlallah! İşini gücünü bırakıp bu yaşlı kadını mı kabul ediyorsun, dedim. Allah Resûlü (aleyhisselâm):
    – O, bize Hatice zamanında gelip giderdi. Güzel arkadaşlık imandandır, buyurdu.”
    Enes ibn-i Malik’in rivayetinde, Resûlullah’a bir hediye getirildiğinde,“Bunun bir kısmını Hassane’ye götürün. Çünkü, o Hatice’nin arkadaşıydı, gerçekten o, Hatice’yi severdi.” buyurduğu nakledilmektedir.Resûlullah’ın iltifatlarına ve ikramlarına mazhar olan Hassane (radıyallahu anhâ), daha buradayken o kutlu haneye olan yakınlığının güzel neticelerini görmeye başlamıştı.