Hanım Sahabilerden Zeynep Binti Ebi Muaviye (r. anha)'nın hayatı hakkında bilgi

Konusu 'İslam büyüklerinin hayatları' forumundadır ve Beyza tarafından 21 Eylül 2012 başlatılmıştır.

1. Beyza

Beyza Moderatör

Zeynep Binti Ebî Muaviye (r. anha) kimdir?

Zeynep (radıyallahu anhâ) Sakifli Ebû Muaviye’nin kızı, “Kur’ân Bülbülü” diye bilinen mübarek sahabî İbn-i Mes’ud’un hanımıdır.İlk Müslümanlardan olup, Resûlullah’ın (sallallahu aleyhi ve sellem) zor günler geçirdiği Mekke’de ona destek olanlardan biriydi. Abdullah ibn-i Mes’ud (radıyallahu anh) ile birlikte hicret ederek Medine’de de Allah Resûlü’nün sıkıntılarına ortak olmuş, Allah adına verdiği sözün hakkını vermek için cehd ve gayret göstermiştir.Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem), hanımlara tavsiyelerde bulununca,Zeynep (radıyallahu anhâ) hemen bunları tatbike geçerdi. Onlardan bir şey talep ettiğinde de, gücü nispetinde vermeye çalışırdı. Bir defasında,sabahleyin Allah Resûlü hanımların yanına gelerek onlara:
    – Ey kadınlar topluluğu! Ben, cehennem halkının çoğunu siz kadınların teşkil ettiğini gördüm. İmkânlarınız ölçüsünde ziynetlerinizden tasaddukta bulunarak, Allah’ın kurbiyetini kazanmaya çalışınız, buyurdu.Resûlullah’ın bu hitabını dinleyen Zeynep (radıyallahu anhâ), hemen
    beyi İbn-i Mes’ud’a bunları anlattı ve kendisine ait olan bir ziyneti Efendimiz’e götürmek için aldı. Onun bu halini gören İbn-i Mes’ud (radıyallahu anh):
    – Bu ziyneti nereye götüreceksin, diye sorunca, O:
    – Bunu tasadduk ederek Allah ve Resûlü’ne yaklaşmaya vesile yapacağım. Umarım ki, Allah (celle celâluhû) beni cehennemliklerden yapmaz, dedi. Abdullah ibn-i Mes’ud:
    – Onu, bana ve ebeveynime sadaka vererek hayır işle. Çünkü benim ona ihtiyacım var, dedi. Zeynep ise:
    – Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem): “Ey kadınlar topluluğu! Ziynetlerinizden de olsa sadaka verin.” buyurdu, diyerek Efendimiz’in yanına gitti. Orada kendi durumunda olan Ensarlı bir hanım daha vardı. Durumlarını Resûlullah’a nasıl anlatacaklarını düşünürken,Bilâl’i (radıyallahu anh) gördüler ve O’na:
    – Resûlullah’a git ve O’na; kapıdaki iki kadının beylerine ve kucaklarındaki yetimlerine verecekleri sadakanın caiz olup olmadığını sor; ama kim olduğumuzu söyleme. dediler.Bilâl (radıyallahu anh) içeriye girerek hanımların sormak istedikleri soruyu Resûlullah’a sordu. Resûlullah (aleyhisselâm):
    – Onlar kimler, dedi. Bilâl (radıyallahu anh):
    – Ensar’dan bir hanımla Zeynep, dedi. Resûlullah (aleyhisselâm):
    – Hangi Zeynep, diye sorunca, Bilâl:
    – Abdullah ibn-i Mes’ud’un hanımı, dedi. Resûlullah:
    – Onlar için iki ecir vardır, hem yakınlık ecri hem de sadaka ecri, buyurdu.İlk dönemlerde, sahabî hanımlar bazı namazları kılmak için mescide gidiyorlardı. Bir defasında Resûlullah, Hz. Zeynep’e:“Yatsı namazına gittiğinde koku sürünme.”buyurdu. Namazlarına dikkat eden ve sadaka vermede çok cömert davranan Zeynep (radıyallahu anhâ), Peygamber’den (aleyhisselâm) hadis rivayetinde bulunmuştur.