Hamne Binti Cahş(r. anha)'nın hayatı hakkında bilgi

Konusu 'İslam büyüklerinin hayatları' forumundadır ve Beyza tarafından 5 Eylül 2012 başlatılmıştır.

  1. Beyza

    Beyza Moderatör

    Hamne Binti Cahş(r. anha) Kimdir

    Hamne (radıyallahu anhâ), Resûlullah’ın halası olan Ümeyme binti Abdulmuttalib’in kızıdır. Müminlerin annelerinden olan Zeynep binti Cahş’ın (radıyallahu anhâ) kız kardeşi olması hasebiyle,Resûlullah’ın baldızı oluyordu.İslâmiyet sadasının Mekke semalarında dalgalanmaya başladığı dönemlerde, bu sadaya kulak vermiş; ilk yıllarda Müslüman olmuştu. Büyük bir sahabî olan Mus’ab ibn-i Umeyr ile evliydi.

    İslâmiyet’in prensipleri ile yoğrulmuş bir aile hayatları vardı. Hamne(radıyallahu anhâ), kardeşi Abdullah ile Medine’ye hicret etmişti. Uhud Savaşı’nda Resûlullah’ın şehit edildiği haberi yayılınca, bunu duyan Hamne (radıyallahu anhâ) doğruca savaş mahalline koşmuş orada susayanlara su vermiş, yaralıları taşımış ve onları tedavi etmişti. Bu savaşta,Hamne’nin eşi Mus’ab (radıyallahu anh), kardeşi Abdullah (radıyallahu anh) ve dayısı Hamza (radıyallahu anh) şehit oldular. Yakınlarının şehit oldukları haberini Hamne’ye Resûlullah (aleyhisselâm) verdi: “Ey Hamne sabret ve Allah’tan sevabını bekle!” Hamne (radıyallahu anhâ), “Kimin için sabredeyim Yâ Resûlallah?” diye sordu. Resûlullah, “Dayın Hamza için.” buyurdu. Hz. Hamne bunu teslimiyetle karşılayarak, “Bizler Allah’ın kullarıyız ve O’na döneceğiz. Allah ona rahmet etsin. Onu şehitlik sevabıyla sevindirsin ve müjdelesin.” dedi.Resûlullah (aleyhisselâm) tekrar: “Ey Hamne, sabret ve Allah’tan sevabınıbekle.” buyurdu. Hamne, “Kimin için Yâ Resûlallah?” diye sorunca Resûlullah (aleyhisselâm): “Kardeşin için.” buyurdu. Hamneyine sabır içerisinde, “Bizler Allah’ın kullarıyız ve O’na döneceğiz.Allah ona rahmet etsin, onu şehitlik sevabıyla sevindirsin.”dedi. Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) üçüncü kez, “Ey Hamne, sabret ve mükâfatını Allah’tan bekle!” buyurdu. Hamne (radıyallahu anhâ) heyecanla:
    “Kimin için sabredeyim Yâ Resûlallah?” dedi. Resûlullah,“Mus’ab ibn-i Umeyr için” buyurunca, son ana kadar metanetinden hiçbir şeyi kaybetmeyen Hamne (radıyallahu anhâ) aniden değişerek,yetim kalan çocuklarını hatırladı: “Vay benim başıma gelenlere!”diye ağlamaya başladı. Bunun üzerine, Resûlullah (aleyhisselâm)şöyle buyurdu: “Hiç şüphesiz, kadının yanında beyinin ayrı bir değeri vardır. Hamne, dayısının, kardeşinin ölümüne dayanabildi.Fakat kocasının vefatını duyunca metanetini koruyamadı.” buyurdu.Daha sonra da, Hamne ve çocuklarına iyi bir hâlet vermesi için Allah’a dua etti.Hamne (radıyallahu anhâ), eşinin vefatını duyunca aynı metaneti gösterememekle beraber, Cenab-ı Hakk’ın kaderine itiraz etmedi.Resûlullah’ın dua ve tesellisiyle kendini toparladı.

    Resûlullah,Hayber’den ona otuz vesk (bir ağırlık birimi) hurma verdi.Hamne (radıyallahu anhâ), daha sonra cennetle müjdelenen on sahabîden biri olan Talha ibn-i Ubeydullah (radıyallahu anh) ile evlendi ve iki çocuğu daha oldu. Çocuklarına Allah’a yönelme ruhunu öyle bir aşılamıştı ki, içlerinden bir tanesine çok namaz kıldığı ve secdede bulunduğu için “Seccad” deniyordu. Bu hanım sahabîde bulunan güzel hasletlerle bezenmek dileğimizdir.