Halife nedir kısaca

Konusu 'İslami sözlük' forumundadır ve Lasey tarafından 8 Mart 2017 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    HALÎFE:

    Birinin yerine geçen.
    1. Resûlullah efendimizin (sallallahü aleyhi ve sellem) vekîlî ve yeryüzündeki bütün müslümanların reîsi (başı).
    Allahü tealadan istedim ki, benden sonraAli halîfe olsun. Melekler dedi ki: "Ya Muhammed! Allahü tealanın dilediği olur. Senden sonra halîfe, Ebû Bekr-i Sıddîk'tır. (Hadîs-i şerîf-Gunyet-üt-Talibîn)
    Peygamber efendimiz, hazret-i Muaviye'ye; " Halîfe olduğun zaman, yumuşak ol veya güzel idare et!" buyurdu. (Hadîs-i şerîf-İzalet-ül-Hafa)
    Peygamberlerin sonuncusu olan Muhammed Mustafa'dan sonra müslümanların halîfesi, müslümanların reîsi Ebû Bekr-i Sıddîk'tır. Ondan sonra halîfe, Ömer-ül-Farûk'tur. Ondan sonra Osman-ı Zinnûreyn, ondan sonra Ali bin Ebî Talib'dir (radıyallahü anhüm). B u dördünün üstünlük sıraları, halîfelik sıraları gibidir. (Bkz. Hilafet) (Ömer Nesefî)
    2. Bir tasavvuf büyüğünün yetiştirip, hayatında veya vefatından sonra insanları terbiye etmek ve talebe yetiştirmekle vazîfelendirdiği talebesi.
    İmam-ı Rabbanî hazretlerinin halîfelerinden Muhammed Ma'sûm hazretleri şöyle buyurdu:
    "Dünya hayatı gayet kısadır. Ebedî saadete kavuşmak, dünya hayatına bağlıdır. Saadetli kimse; bu kısa dünya hayatındaki fırsatı ganîmet bilip, ahirette kurtuluşa sebep olacak işleri yapan ve ahiret azığını hazırlayandır." (Mektûbat-ı Ma'sûmiyye)

    Halîfe-i adile:
    Halîfe olacağı, ayet-i kerîme ve hadîs-i şerîfin işareti ile anlaşılan halîfe. Hazret-i Ebû Bekr'in halîfeliği böyledir.

    Halîfe-i Cabire:
    Halîfeliği kuvvet zoru ile ele geçiren.

    Halîfe-i Raşide:
    İnsanlara, İslam dînini anlatma vazîfesini Peygamber efendimiz gibi yapan ve ayet-i kerîmelerde veya hadîs-i şerîflerde halîfe olacağı işaret olunan halîfe. Buna, Halîfe-i adile de denir. (Bkz. Hulefa-i Raşidîn)