Habibe Binti Sehl el-Ensariyye (r. anha) Kimdir

Konusu 'İslam büyüklerinin hayatları' forumundadır ve Beyza tarafından 13 Ağustos 2012 başlatılmıştır.

1. Beyza

Beyza Moderatör

Habibe Binti Sehl el-Ensariyye (r. anhâ) Hayatı

Habibe (radıyallahu anhâ), Sabit ibn-i Kays’ın hanımıdır. Önceleri,Resûlullah (aleyhisselâm) onunla evlenmeyi istemiş; sonra da vazgeçmişti.Sabit ibn-i Kays kendisine talip olunca, kabul etmiş ve evlenmişlerdi. Sabit (radıyallahu anh), kaba, sert ve şiddetli bir insandı.Habibe (radıyallahu anhâ), ince ruhlu olduğundan eşinden hoşlanmamıştı.Nihayet, bir gün Sabit çok ileri gitti ve Habibe’yi çok incitti.
    O da, doğruca Resûlullah’a gidip şikâyette bulundu:
    – Yâ Resûlallah, emin olun ki eğer Allah’tan korkmasaydım yüzüne tükürecektim. Ondan ayrılmayı istiyorum, diyerek eşiyle yapamayacağını ifade etti. Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem):
    – Sana mehir olarak verdiği bahçesini geri verebilecek misin, dedi. O:
    – Evet, veririm, dedi. Bahçeyi geri verince de Peygamber (aleyhisselâm) o ikisinin arasını ayırdı ve bu, İslâm’daki ilk boşanma hadisesi oldu. Sabit’ten boşanan Habibe (radıyallahu anhâ), Übey ibn-i Kâb ile evlendi.Habibe (radıyallahu anhâ), Allah Resûlü’nden hadis rivayet etmiştir. Bunlardan bir tanesi, Habibe’nin (radıyallahu anhâ) Resûlullah’ın evindeyken duymuş olduğu hadistir. Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) buyurdular ki:
    – Müslüman anne babanın üç çocuğu akıl baliğ olmadan ölürse,bu çocuklar kıyamet günü cennetin kapısına getirilir. Cennete karşı durdurulurlar ve onlara “Cennete girin.” denir. Onlar: “Anne ve babamız girmeden biz girmeyiz.” derler. Bu, iki veya üç kez tekrar eder. Sonra onlara denilir ki: “Siz ve anne-babanız cennetegirin.” Hz Aişe, Habibe’ye:
    – Sen bunu Allah Resûlü’nden duydun mu, diye sorar. O da
    “Evet” cevabını verir.