Gusül Boy Abdesti Nasıl Alınır ? (Erkek + Bayan)

Konusu 'Dini bilgiler' forumundadır ve Lasey tarafından 25 Şubat 2018 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Gusül Boy Abdesti Nasıl Alınır ?

    Boy abdesti alacak kişi, eğer bir kova veya kaptaki su ile gusül abdesti alacak ise) su kabini sağ tarafına koyar, sonra besmele çeker. Elini kaba sokmadan, önce ellerine üç sefer su döküp yıkar. Daha sonra avret yerlerini temizler. Bedeninde bir necaset varsa giderir. Bundan sonra, namaz abdesti gibi bir abdest alır. Ancak (yıkandığı yerde su birikiyor ise) ayaklarını yıkamayıp en sona bırakır. Çünkü ayaklarını yıkayıp sonra yere basmak suyu zayi etmektir. Sonra kaptan aldığı suyu üçer defa sağdan başlamak üzere vücuduna döker. Ön ve arka bütün vücudunu ovalayarak yıkar. Sonra sol tarafına yine üçer sefer su dökerek ön ve arka bütün vücudunu yıkar. Sonra tekrar su alıp üç defa başına döker, parmaklarıyla saçlarını ve sakalını ovalar, suyu veya hafif bütün kıl diplerine kadar ulaştırır. yoğun Kadınların sık olan örgülerini çözmeleri gerekmez; ancak suyun diplerine ulaşmadığını bilirse, o zaman çözer. saç Vücudun kulak içi ve göbek gibi boğumlu (kapalı) yerlerini güzel yıkamaya özen gösterir. Boy abdesti esnasında erkeklik (tenasül organına el- eriyle dokunmaktan sakınır. Dokunursa tekrar abdest alması lazımdır. (Bu husus Şafii mezhebinde böyledir.)

    Eğer gusülden önce abdest almışsa, gusülden sonra tekrar almaya gerek yoktur. Bu anlattıklarımız abdest ve guslün sünnetleridir. Ahiret yoluna giren kimsenin onlardan bilmesi ve yapması gerekenleri saydık. Bunların dışında özel hallerle başa gelen meseleleri çözmek için fıkıh kitaplarına müracaat etmelidir.

    Özetle, gusülde bu anlattıklarımızdan farz olan iki şey olup biri niyet, diğeri bütün bedeni yıkamaktır.
    (Hanefiler'de guslün farzı üç tane olup şunlardır: 1. Mazmaza (ağza bolca su verip çalkalamak), 2, İstinşak (burna su verip temizlemek), 3. Kuru yer kalmayacak şekilde bedeni yıkamak.)

    Abdestin farzları şunlardır.
    1. Niyet,
    2. Yüzü yıkamak,
    3. Elleri dirseklere kadar yıkamak,
    4. Başı (farz kısmıyla) meshetmek,
    5. Ayakları (eklem yerleriyle birlikte) yıkamak,
    6. Tertip (Abdest azalarını, Allah Teâlâ'nın Kur'an-ı Hakim'de beyan ettiği sıra ile yıkamak) Azaları ara vermeden peş peşe yıkamak farz değildir"i

    Farz olan guslü gerektiren şeyler dört tane olup şunlardır:

    1. Bedenden meninin çıkması
    2. Sünnet yerinin ferce dahil olması (Boşalma olmasa da her iki tarafa gusül farz olur)
    3. Hayız (kadının aybaşı hali bitince gusül abdesti alması farzdır.
    4. Nifas (Doğumdan sonra kadının lohusalık hali bitince gusül abdesti alması farzdır) Bunların dışındaki gusüller sünnettir.

    Cuma ve bayram günleri, ihramdan önce, Arafat ve Müzdelife vakfesi için, Mekke'ye giriş için gusül almak sünnettir. Üç gusül daha vardır ki bunlar müstehaptır. Bunlar, teşrik günlerinde gusül yapmak ve bir görüşe göre veda tavafı için gusül almaktır. Ayni şekilde cünüp olmasa bile, kafir müslüman olunca, cinnet geçiren kişi ayıkınca ve ölü yıkayanın gasilden sonra gusül abdesti almaları da müstehaptır.