Göktürk Destanları Özellikleri Hakkında Bilgi

Konusu 'Eğitim Konuları' forumundadır ve Lasey tarafından 24 Ocak 2019 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Göktürk Destanları Özellikleri Hakkında Bilgi



    Gök-Türk’ler, tarihte Türk adını devlet ismi yapan ilk Türklerdir. Türk adını “mavi” ve “geniş” kelimeleri karşılığında sıfatlandırılan “Gök” sözü, burada, kurulan devletin büyüklüğünü, genişliğini ve bilhassa büyük millet olma inancını ifade için kullanılmıştır. Gök-Türk’ler bu adlarına uygun bir davranışla, Doğu’da Mançurya hudutlarından, Batı’da Karadeniz kıyılarına ve Güney’de; Hindistan sınırlarına kadar uzanan ve yayılan büyük bir vatanda, yine bu büyüklükte bir devlet kurmuşlardır. Aynı devlet M.S. VI. yy. ortalarından VII. yy. ortalarına kadar Türk iktidarını elinde tutmuştur.

    VII. yy. ortalarında Çinliler’in bu devleti yıkma teşebbüsleri i.inde kaybedilen zaman ve oldukça uzun bir fasıla, bu iktidarın haricindedir.

    Eski Türk devletleri içinde; tarihleri kadar, milli duyuş, düşünüş, inanış ve kuruluşları en iyi bilinen devlet, Gök-Türk Devletidir. Bunun sebebi, Gök-Türkler’in kendi talihlerinin, kendi yazılarıyla “ebedi taş”lar üzerinde yazarak geleceğe haber salmalarıdır.

    Bilindiği gibi destanlar bir ulusun hayatını yakından ilgilendiren savaşları, göçleri, yıkım ve felaketleri tarih ve toplum olaylarının çerçevesi içerisinde yiğitlik ve de olağanüstülük üzerine kurulmuş uzun uzadıya manzum öykülerdir. Destanlar ayrıca insanoğlunun eski dönemlerde ortaya çıkardığı ilk sanat ürünlerinden de birisidir.

    Bu konumuzda Göktürk Destanı ve Göktürk Destanlarının Özelliklerinden kısaca özetle bahsettik. Gök-Türkler’in kendi soylarına ait inanışlarıyla, devlet kurmadan önceki tarihlerini aydınlatıcı özellikler taşıyan Gök-Türk Destanı’nda önemli iki “rivayet” vardır. Bunlardan birisi Bozkurt diğer ikincisi de Ergenekon Destanı’dır.