Gerdeğe girme adabı ve duası

Konusu 'Dini sohbetler' forumundadır ve Adile tarafından 10 Kasım 2014 başlatılmıştır.

1. Adile

Adile Admin

Zifaf (Gerdek) Gecesi Adabı

Yeni evlenen kimseleri tebrik etmek ve kendilerine hayır dua yapmak sünnettir ve sevaptır. Evlenen çiftlere, "Allah bu evliliğinizi hayırlı ve bereketi etsin, size bol rızıklar versin, sizi her iki cihanda mutlu yapsın" şeklinde dualar yapılır. Bu dua ve hayır temennileri, insanlık cemiyetine yeni katılacak bu yuvaya karşı bir insanlık ve kardeşlik borcudur.

Gerdek gecesine ait bazı edepler vardır. Onlara dikkat edilirse yuvaya ilk adım hayır ve bereket üzere atılmış olur. Gerdeğe girildiğinde cimadan önce iki rek'at namaz kılınır. Bu bir şükür namazıdır. Onu erkekde kadında kılar. Namazdan sonra erkek Allah Azze ve celle'ye şu manada dua eder:

"Allah'ım, bu ailemi benim için hayırlı eyle ve bereket vesilesi yap. Beni de onun için hayırlı ve bereket vesilesi yap. Bize güzel rızıklar ve hayırlırlı evlatlar ver. Bizi hayırda birleştir. Aramıza muhabbet koy. Bizi kötü hallerden koru." ( Abdürrezzak, Musanef, nr. 10460-10464; Heysemi, ez-Zevaid, 4/90-293)

Gerdeğe girme vaktini, bu namazın kılınabileceği bir vakte rast getirmek güzel olur.

Gerdek günü kadın hayız halinde ise, onunla cinsel ilişki haram olduğu için temizleninceye kadar cima tehir edilmelidir. Erkek sabır göstermeli, nikahla yapacağı ilk ilişkiyi haramla başlatmamalıdır. Aslında düğün günü kadının temiz günlerine rast getirilmelidir. Bunun için ona sorularak gün beirlenmelidir. Yoksa her iki taraf günlerce sıkıntı çeker, bazende harama düşer

Emre bunu beğendi.