Fitre Vermenin Önemi Nedir?

Konusu 'Dini bilgiler' forumundadır ve Eylül tarafından 30 Ağustos 2013 başlatılmıştır.

  1. Eylül

    Eylül Moderatör

    Fitre Vermenin Önemi Hakkında Bilgi

    İhtiyacı olan eşyadan ve borçlarından fazla olarak, zekat nisabı kadar malı, parası bulunan Müslüman’ın fitre vermesi vacip olur. Nisaba malik değilse fitre vermesi vacip olmaz, yalnız vermesi iyidir.

    Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
    “Sadaka-i fıtr, zenginlerinize bir tezkiyedir. Fakirleriniz de verirse, Hz. Allahü teala onlara daha çoğunu verir.” [Ebu Davud] “Tezkiye, temize çıkarma, temizleme demektir.”

    “Ramazan orucu, gökle yer arasında durur. Sadaka-i fıtr verilince yükselir.” [Ebu Hafs]
    “Sadaka-i fıtr, oruçlunun, uygunsuz sözlerinden hasıl olan günahları temizler.” [Beyheki]

    Öteki 3 mezhepte, bir günlük yiyeceği olanın fitre vermesi farzdır. Hadis-i şerifte, “Sadaka-i fıtrı, küçük büyük, zengin fakir herkesin vermesi gerekir” buyuruldu. [Ebu Davud]

    Dinen zengin olmayan herkes, fitre, zekat alabilir. İhtiyacı olan eşya ve borçlarından fazla olarak, zekat nisabı kadar malı, parası bulunan Müslüman’ın, fitre vermesi vacip olur. Fitre, zekat alması, haram olur. Fitre nisabına katılacak malın ticaret için olması şart olmadığı gibi, elinde bir yıl kalmış olması da gerekmez. Hastalık gibi herhangi bir özürden dolayı oruç tutamayan kimsenin de, zenginse fitre vermesi gerekir.

    Ticaret için olmayan malların zekatı verilmez. Gelirleri nisaba dahil edilir.

    Nisaba malik olmayan herkes fakir sayılır, zekat alabilir. Nisaba malikse fitre vermesi vacip olur. Asgari maaş alan bir kimse, borçları çıktıktan sonra, nisaba malik ise, zengin sayılır, fitre vermesi gerekir. [Nisap, 96 gr altın veya bu değerde para, ticaret malı demektir.]

    Sadaka-i fıtr, Ramazan-ı şerifte verilir. Ramazandan evvel ve bayramdan sonra da vermek caizse de bayram namazından önce verilmiş olması daha çok sevaptır. Şafii’de Ramazandan evvel verilmez. Bayramdan sonraya da bırakılmaz.

    Anne, babaya, dedeye, büyükanneye, evlada, toruna, hanıma ve kafire fitre verilmez. Fakir olmak şartıyla geline, kardeş, hala, amca, dayı, teyze gibi akrabaya, damada, kayınvalideye, kayınpedere, kayınbiradere, üvey çocuğa verilebilir. Şayet salih iseler, yakın akrabaya vermek, daha çok sevap olur. İmameyn’e göre, borçlu ve fakir kimseye, hanımı fitre verebilir. [Mevkûfat]

    Sadaka-i fıtrın miktarı her sene değişmez. Bir kişinin fitresi olarak her gün için değil, bir ay için yarım sa’ buğday veya un, yahut bir sa’ arpa, hurma veya kuru üzüm verilir. Yarım sa ölçek, ihtiyatlı olarak 1750 gr’dır. 1750 gr. buğday veya un yahut 3500 gr. arpa, kuru üzüm veya hurma verilir. Ya bu ürünlerin kendisini veya tutarları kadar altın yahut gümüş vermek gerekir. Buğday, un ve diğerlerini vermek güç olursa, bunların kıymeti kadar ekmek, mısır veya kağıt para da verilebilir.