Fil olayı kısaca özeti

Konusu 'İslam büyüklerinin hayatları' forumundadır ve Lasey tarafından 10 Kasım 2016 başlatılmıştır.

1. Lasey

Lasey Admin

Kabe, Allah Azze ve celle'ye ibadet maksadıyla yeryüzünde yapılan ilk ibadethanedir. Cenab-ı Allah'ın emriyle Hz. İbrahim ve Hz. İsmail tarafından tekrar yapılmıştır. Arabistan'ın Mekke şehrinde bulunan Kabe, tarih boyunca kutsallığını devam ettirmiş ve insanların ilgisini çekmiştir.

İslamdan önce Kabe, puta tapan Araplar tarafından putlarla doldurulmuştur. 630 yılında Peygamberimizin Mekke'yi fethetmesiyle Kabe putlardan tamamen temizlenmiştir. İslamiyetten önce Mekke Arapların ticaret merkeziydi ve Kabe'yi ziyaret amacıyla her taraftan birçok insan her sene Mekke'ye gelirdi.

Peygamber Efendimizin doğumundan birkaç ay önce önemli bir olay oldu. Bu olayın olduğu yıla Fil senesi dendi. Bu olay şöyle oldu:

Yemen'de Habeşistan kıralının Ebrehe isminde bir valisi vardı. Bu vali, Arabistan2ın çeşitli bölgelerinden insanların akın akın Allah2ın evi olan Kabe'ye gidip ziyaret etmelerini çekemedi ve kıskandı. Ne yaptıysa insanların kabe'ye sel gibi akmalarını önleyemedi.

Sonunda Yemen'e çok görkemli, güzel ve herkesin beğenisini kazanacak bir kilise yapıp insanları oraya çekmeye karar verdi. Ve "Külleys" ismindeki kiliseyi yaptı. Fakat istediği neticeyi yine alamadı. Üstelik Araplardan bir adam gidip o kilisenin içine pisledi.

Bunu öğrenen Ebrehe çok kızdı ve Kabe'yi yıkacağım dedi. Ön kısımda fillerin bulunduğu bir ordu ile Kabe'yi yıkmak üzere Mekke'nin yakınlarına kadar geldi. Mekke halkı korkusundan dağlara kaçmıştı. Çünkü o güçlü orduya karşı direnemeyeceklerini biliyorlardı.

Ebrehe'nin ordusu Abdulmuttalib'in ikiyüz devesine de el koymuştu. Peygamber Efendimizin dedesi olan Abdulmuttalib Mekke'nin Efendisi olarak Ebrehe ile görüşüp develerini geri istemesi üzerine. Ebrehe:

- Sana saygı duymuştum, konuşurken sevmiştim, ben sizin atalarınızın yaptığı çok saygı duyduğunuz Kabe'yi yıkmak istiyorum sen ise develerin derdindesin. Abdulmuttalib:

- Ben develerin sahibiyim. Onun için develerimi istiyorum. Kabe'nin de bir sahibi var, o da onu koruyacaktır dedi ve develerini alıp gitti.

Ebrehe ordusu ile Kabe'ye doğru hareket etmek istedi, ancak fil çöktü, bir türlü gitmiyordu. Yönünü başka tarafa çevirdiklerinde ise koşarak gidiyordu. Onlar bu şekilde uğraşırken Allah Teala Ebabil kuşlarını gönderdi. Her birisi, biri ağzından ikisi ayaklarında olmak üzere üç tane, küçük nohut tanesi büyüklüğünde taşlar taşıyorlardı. Bu taşları Erbehe'nin ordusunun üzerine yağdırdılar. Taşlar askerlerin başlarından girip altlarından çıkarak, onları yenilip çiğnenmiş ekin gibi yere serdiler.

Böylece AllahTeala Kabe'ye saldıran Ebrehe'nin ordusunu darmadağın ve perişan etti. Ölenler öldü, ölmeyenlerde geldikleri yere geri kaçtılar.

Sonuç olarak, kim Allah'a karşı savaşırsa muhakkak yenilgiye uğrar ve perişan olur.