İslam Faziletli Üç Aylar, 3 Ayların Fazileti ve Amelleri

Konusu 'Dini Sorular Ve Cevapları' forumundadır ve saadet tarafından 19 Mart 2019 başlatılmıştır.

  1. saadet

    saadet Moderatör Admin

    Faziletli Üç Aylar, 3 Ayların Fazileti ve Amelleri.

    Faziletli Üç Aylar, 3 Ayların Fazileti ve Amelleri


    Receb Şaban ve Ramazan,Üç Ayların Fazileti ve Amelleri

    Ruhlar aleminden Rabbini tanıyarak yeryüzüne gelen insanoğlu bedeni özellikleri gereği unutmaya meyyaldir. Peygamberin öğüt verici olması yanında müzekkir oluşu, insana verdiği sözü ve bunun gereklerini hatırlatan anlamını da içerir. Kültürümüzde üç aylar ve kandillere verilen önem günlük hayatımızda çok farklı şekillerde tezahür etmektedir. Her doğanın Bir Olan Yaratıcı bilinciyle dünyaya gelmesi demek olan fıtratın bozulmaması için İslam Peygamberi, bir anlamda, doğduğu günde çocuğa Yaratıcısı’nı hatırlatmak için ezan ve kametle hoş geldin demeyi tavsiye eder. Ergenlik çağına kadar yükümlü olmayan insan, o andan ölüme kadar adeta “Ölüm sana gelinceye kadar Rabbine kulluk et” emri muktezasınca verdiği sözü hatırında tutma, yani yolda olma gayretiyle memurdur. Her türlü çirkinlikten alıkoyan ve hakkıyla kılınan namaz ibadetiyle günde beş, Cuma namazıyla haftada bir defa yoldan çıkmamaya çalışırken, yılda bir ay oruçla ruhî ve bedenî arınmaya girer. Gücü yetenin kazandığını temizlemek için yılda bir kez zekat ve daima sadakayla, ömründe bir defa hacla mükellef olması bir anlamda, verilen kulluk sözünü birçok yönden hatırlamak içindir. Nihayet bedenin firak vakti geldiğinde kul selayla, sözü bir kez daha hatırlayarak ebedi aleme uğurlanır. Allah’tan gelip O’na gitme yolculuğu, ya da Hayy’dan gelip Hû’ya gitmek.

    Üç-Ayların-Fazileti-ve-Amelleri.

    Üç Ayların Faziletleri

    İşte bu yolda kulluk sözünün daima hatırlanması demek olan ibadetler, kulu tevbenin fayda etmediği ölüm anına, dahası dar-ı ukbaya hazırlar. Allah Resülü (s.a.v) “Nasıl yaşarsanız öyle ölürsünüz, nasıl ölürseniz öyle dirilirsiniz” şeklindeki kutlu sözü çıkılan yolda, yolcu olmanın keyfiyetini bizlere iş’ar eder. Yüce Kitab verilen sözün, her an hatırda tutulmasını istemesinin yanında zamanla azalabilen kulluk heyecanının tazelenmesi tavsiyesini de sunar.Bu tazeleme için de Yaradan, kullarına, sayıları on iki olan aylarda büyük nimetler sunmuştur. Şüphesiz ki bunların içinde en değerlisi Kur’an-ı Kerîm’in indirildiği Kadir Gecesi’nin de içinde olduğu Ramazandır. Hz. Muhammed (s.a.v) Ramazan ayının son on gününde ibadeti yoğunlaştırması, ümmetinden gizlenen vakti Rıza-i Bari amacıyla yakalama gayretinin neticesidir. Ramazan ayının bir anlamda Kadir gecesine doğru hazırlaması gibi ondan önceki aylar da Ramazan ayına doğru yola koyulmaktır.

    Miraç Gecesi, Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’e şu üç şey verildi: Beş vakit namaz verildi, Bakara Suresinin son kısmı (Amenerresul) verildi ve bu ümmetten Cenab-ı Allah’a şirk koşmadan ölen kimsenin günahlarının bağışlanacağı hususu (söz verildi).” (bk. Müslim, İman, 279). Bu haber şefaatle ilgili rivayetlerle birlikte mütalaa edildiğinde Mi’rac, Müslümanlar için bir bayram, kutlanmaya layık bir olay haline gelir. Hz. Peygamber (s.a.v)’den, bu gecelere has bir ibadet nakledilmemekle birlikte, “haram aylar”da oruç tutmaya teşvik eden sahih rivayetler vardır. Ebü Davüd ve İbn Mace tarafından nakledilen bu rivayetlere istinaden sahabe ve seleften İbn Ömer (ra.anh), el-Hasanu’l-Basri gibi bu ayda oruç tutanların var olduğu bilinmektedir. Fakat ayın tümünün oruçlu geçirilmesi Ahmed b. Hanbel ve İmam Şafii gibi alimlerce hoş karşılanmamıştır. Ayrıca bazı hadisler de bu görüşü teyid eder durumdadır.


    Üç Ayların Fazileti ve Amelleri:

    Bu gecelerin en önemli ve faziletli amellerini şöyle sıralanmıştır: Tövbe stiğfar etmek, Cenab-ı Allah'ı zikretmek,kendimizin, anne ve babamızın akraba ve müslüman kardeşlerimizin dünya ve ahiretleriyle ilgili hacetleri istemek, Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed’e (s.a.v) ve Ehl-i Beytine mümkün olduğunca çokca selat-u Selam etmek ve bazı rivayetlere göre de Cevşen-i Kebir duasının da bu üç gecede okumak müstehaptı