Fatıma Binti Hattab (r. anha) Hayatı

Konusu 'İslam büyüklerinin hayatları' forumundadır ve Beyza tarafından 8 Ekim 2012 başlatılmıştır.

  1. Beyza

    Beyza Moderatör

    Fatıma Binti Hattab (r. anha) kimdir?

    Fatıma’nın (radıyallahu anhâ) lâkabı, Ümeyme; künyesi Ümmü Cemil’dir. Babası Hattab ibn-i Nüfeyl, annesi Hanteme binti Haşim’dir. Hz. Ömer’in kız kardeşidir. Aşere-i Mübeşşere’den Said ibn-i Zeyd ile evlendi. Fatıma (radıyallahu anhâ), İbrahim dini üzere olan, putlara kesilen hayvanların etini yemeyen bir aile içerisinde yaşıyordu. Amcası Zeyd ibn-i Nevfel ile eşi de aynı şekilde yaşıyorlardı.Fatıma (radıyallahu anhâ), Allah Resûlü’nün peygamber olarak gönderildiğini öğrenir öğrenmez iman etti. Sonra eşi Said’e Resûlullah’ın peygamberliğini anlatmak üzere geldiğinde, Said (radıyallahu anh) de hiç tereddüt etmeden iman etti. Onlar, Allah Resûlu’nün Daru’l-Erkam’a girmesinden evvel Müslüman oldular. O zaman, Hz. Ömer henüz iman etmemişti.

    Fatıma (radıyallahu anhâ), Müslüman olduktan sonra kendisi, eşi ve hanif dinine inananlar hakkında kardeşi Ömer’den korkuyordu.Çünkü Ömer, Allah’ın dinine muarız olanların en şiddetlisiydi.Kız kardeşi ve eniştesinin Müslüman olduklarını duyduğunda zor kullanmaktan asla çekinmeyecekti. Bu yüzden iman ettiklerini gizli tutuyor, Kur’ân’ı saklıyorlardı. Resûlullah, onlara dinin emirlerini öğretmek ve Allah’ın kitabının ayetlerini ezberletmek üzere Habbab ibn-i Eret’i gönderiyordu. Sonrasını, Hz. Ömer şöyle anlatır:
    – Hamza Müslüman olduktan üç gün sonra dışarıya çıktım.Mahzumi oymağından yeni Müslüman olmuş birine rastlayınca ona, ‘Atalarının dininden yüz çevirip de Muhammed’in dinine mi girdin?’ diye sordum. O da, ‘Bunu benden sana daha ağır gelecek birisi de yaptı.’ dedi. ‘Kimdir o?’ dedim. ‘Kız kardeşin ve enişten.’cevabını verince, hemen kız kardeşim Fatıma’nın evine gittim, kapıya dayandım. Kapı kilitliydi. İçeriden birtakım sesler geliyordu.Kapıyı açtılar ve girdim. ‘Az önce duyduğum şeyler neydi?’ diye sordum. Eniştem: ‘Sen bir şey duymadın. Onlar aramızda her zaman olan konuşmalardı.’ dedi. Ben işi anlamıştım. Kardeşimin başına vurdum. Bana dedi ki, ‘Sen istemesen de biz Müslümanlığı kabul ettik.’ Başından akan kanları görünce ona acıdım. ‘Bana şu kitabı getirin.’ dedim. Onlar, Kur’ân’ı getirip okumaya başladılar.Kur’ân ayetleri okundukça ben yumuşadım. Ve doğruca Resûlullah’a gidip Müslüman oldum.

    Hz. Ömer’in Müslüman olmasına Fatıma (radıyallahu anhâ) ve eşi çok sevinmişlerdi. Sonraları, beraberce Medine’ye hicret ettiler.