Fanusun içinde 2 balık ne kadar yaşar

Konusu 'Eğitim Konuları' forumundadır ve Adile tarafından 3 Ağustos 2012 başlatılmıştır.

  1. Adile

    Adile Admin

    Balıkların fanus içindeki yaşamları


    Balıklar, akvaryum hobisiyle uğraşan insanların hayatlarında çok şey ifade eder. Tabi ki bu herkes için geçerli genel bir kavram değildir.
    İnsanlar neden balık beslerler? Genel olarak; onlarla ilgilenirken stres atmak, onların yaşam evrelerine tanık olmak ve ‘’ dekor ‘’ olarak balık besleriz.
    Bu forumda, ‘’ Neden balıkları bir biblo gibi fanusta ve kavanozda yaşamaya zorluyoruz. ‘’ sorusuna cevap bulmaya çalışacağız. Tabi ki sizlerinde katılımıyla

    Öncelikle fanus veya kavanozda genellikle hangi tür balıklar yaşatmaya çalışıyoruz. Ve bu balıkların ne gibi sorunlarla cebelleştiğini dilim döndüğünce anlatmaya çalışacağım.
    Fanus veya kavanozda yaşatmaya çalıştığımız balıkların başında Japon balığı gelir. Japon balıkları 13 – 36 cm arası boylara ulaşabilen ve 14 – 24 derece arası sıcaklıkta yaşayan balıklardır. Genel olarak serin sulardan hoşlanırlar. Isıtıcı bulunmayan akvaryumda da beslenebilirler. Doğaları gereği akvaryumdaki kumu ağzına alıp tükürme gibi bir huyları vardır. Fanus veya kavanozda genellikle güzel görünmesi için renkli taşlar kullanıldığı için balıklar bu yaradılış huylarından vazgeçmek zorunda bırakılırlar.
    Fanus veya kavanozda beslemeye çalıştığımız bir diğer balıkta Beta balığıdır. Beta balıkları 7 cm boya ulaşabilen ve 24 – 30 derece sıcaklıkta yaşabilen balıklardır. Herkes tarafından da bilindiği gibi labirent denen organları sayesinde havadan aldıkları oksijeni de kullanabilirler. ( tabi yaşadıkları su oksijen bakımından fakirse ) Bu özellikleri doğada yaşadıkları ortamda çok işlerine yarar. Kavgacı, asabi ve mağrur balıklardır. Seyir zevki açısından izlemesi en zevkli balıklardandır. Betalar fikrimce, Japon balıklarından daha da ‘’ bahtsız ‘’ balıklardır. Zaten bu ‘’ bahtsız ‘’ balıkların ömürlerinin büyük bir kısmı ya da tamamı plastik bardaklarda, kavanozlarda, fanuslarda geçer. Fanuslarda veya kavanozda asla canlı renklere sahip beta yetiştirilemez. Yüzgeçleri parça parça olur ve yüzgeçlerini bir yelpaze tamamen açamazlar. Fanusta veya kavanozda neredeyse hiç yüzmedikleri için akvaryumlara koyduğumuzda bir süre yüzdükten sonra ya dibe çökerler ya da benim betam gibi bir köşeye çekilirler. Fanusta ve kavanozda beslenen betalar çiftleşmek için enerji bulamazlar. Bulsalar bile genellikle çiftleşmeden sonra ölürler. Benim betamı akvaryumcudaki fanustan satın alıp, eve getirip de akvaryuma koyduğumda sevinçten çıldırmıştı ve hayatında yüzmediği kadar yüzmüştü. Tabi hayvan yüzmeye alışık olmadığı için bir süre sonra yoruldu. Şimdi ise gayet mutlu bir şekilde yaşıyor. Bu yazıyı yazarken gidip akvaryumun ışığını yakıp, balıklarımı ve bilhassa betayı seyrettim. Ne güzel bir yaratık yahu Neyse konumuza geri dönelim.
    Genel olarak fanus ve kavanozda beslenen balıklar bunlar. Ama bunların dışında daha da uç bir şekilde, fanus ve kavanozda Colisa lalia ( cüce gurami ), corydoras ( çöpçü ) vs. ve bunun dışında bitki bile yetiştirmeye çalışanlar var.
    Fanusun bombeli yapısı ışığı kötü bir biçimde kırıyor ve balığın dışarıyı görmesini engelliyor. Balık devamlı huzursuz oluyor ve strese giriyor. Ayrıca fanus veya kavanozda su değişimi çok sık olacağından biyolojik denge diye bir şey söz konusu bile olamaz. Bilindiği gibi biyolojik denge olmaması ve stres balıklar için hastalık ( mantar, kuyruk çürümesi, beyaz benek vs ) ve dolayısıyla ölüm demek Ayrıca fanus veya kavanozda hasta bir balığı iyileştirmek neredeyse imkansız
    Bir canlıyı hiç memnun olmadığı bir yerde tutmak tam bir vicdan meselesi Bir balığı fanus veya kavanozda yaşamaya zorlamak, bir insanı 3 metrekarelik bir yerde tutmak gibi bir şey Yani bir nevi hücre
    Aşağıdaki resimleri aldığım sitede, resimleri yollayan şahısa da benzeri bir yazı yazmıştım. Zaten resimleri yayınlayan sitenin tasarımını değiştirip, güncelleme yapmışlar ve bu resimleri kaldırmışlar. Ama ben bu resimleri kaydetmiştim. Onları sizlerle paylaşacağım.
    Benim diyeceklerim bu kadar Bu yazıyı yaklaşık 2 saatte yazdım. Bu yazıyı okuma zahmetinde bulunanlara teşekkürler. Lütfen sizlerde bilgilerinizi ve görüşlerinizi belirtin. Farklı görüşte olanlar varsa lütfen sizlerde görüşlerinizi belirtin ki, bir şeyler tartışalım. Bana göre, tartışma insanı geliştirir.
    Burada kimseye akıl vermek niyetinde değilim. Zaten o kadar akıllı ve ya bilgili de değilim. Ama bu güzel canlıları fanus yerine, 20 – 25 milyon verip ufak da olsa bir akvaryum alıp balıkları burada yaşatmak balıklar kadar sizi de sevindirecektir. Ama derseniz ki; ‘’ Ne yapacağım akvaryumu, balığı fanusta beslerim. Ölürse de, zaten balıklar ucuz yenisini alırım. ‘’ diye. O da sizle ve vicdanınız arasındaki ilişkidir. Belki hoyrat bir eleştiri olacak ama, bakamayacaksan bu hobiden vazgeçeceksin
    Son olarak, balıklarda onlara bahş edilen bir can taşıyorlar. Bunu acitasyon yapmak için söylemedim, gerçekten böyle düşünüyorum.
    Lütfen aşağıdaki resimlere bakınız Gerçekten bana hak vereceksiniz.