Biyografi Fahrettin Paşa Kimdir? kısaca

Konusu 'Biyografiler' forumundadır ve Lasey tarafından 20 Aralık 2017 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Medine Kahramanı Fahreddin Paşa kimdir?

    Ömer Fahreddin Türkkan (1868, rusçuk – 22 kasım 1948, Eskişehir yakınları), Türk asker ve devlet adamı. Özellikle birinci dünya savaşı esnasında çıkan şerif hüseyin isyanında zor koşullar altında Medine'de yönettiği iki sene yedi ay süren medine müdafaası ile bilinmektedir. “medîne müdâfii”, “türk kaplanı”, “çöl kaplanı”, “medine kahramanı” adlarıyla anılmaktadır. Bulgaristan, rusçuk’ta doğdu, 93 harbi’nden sonra ailesiyle beraber istanbul’a yerleşmiştir. Mekteb-i harbiye-i şahane (harp okulu)’yi birincilikle bitirip erkan-ı harbiye mektebi’ni bitirdikten sonra 1891’de kurmay yüzbaşı rütbesiyle göreve başladı. Balkan savaşı’nda çatalca savunmasında ve edirne’nin geri alınışında görev almış ve birinci dünya savaşı başladığında 4. orduya bağlı 12. kolordu komutanı olarak musul’da bulunmaktaydı. 1915’te 4. ordu komutan vekilliğine getirildi ve bu bölgede iken hem tehcire tabi tutulan ermenileri yerleştirmesiyle uğraştı, hem de urfa, zeytun, musadağı ve haçin ermeni isyanlarını bastırdı.

    Bu sırada İngilizlerle anlaşan Mekke Şerifi Hüseyin'in isyana hazırlandığı haberinin alınması üzerine Fahreddin Paşa 4. Ordu kumandanı Cemal Paşa tarafından 28 Mayıs 1916’da Medine'ye gönderildi. 31 Mayıs’ta Medine’ye ulaşan Fahreddin Paşa, Şerif Hüseyin'in birkaç gün içinde isyan edeceğini Cemal Paşa 'ya bildirdi. Şerif Hüseyin ve dört oğlu, 3 Haziran 1916'da Medine çevresindeki demiryolunu ve telgraf hatlarını tahrip ederek isyanı başlattı. 5- 6 Haziran gecesi Medine karakollarına saldırdılarsa da Fahreddin Paşa'nın aldığı tedbirler sayesinde başarısız olarak geri çekildiler. İngilizler'in desteğinde isyana girişen Şerif Hüseyin ordusuna karşı, kısıtlı imkanlara rağmen yaptığı Medine müdafaası ile büyük takdir topladı.


    Thomas edward lawrence’ın “çöl kaplanı” lakabını taktığı fahreddin paşa, medine kuşatması’ndan sonra savaş esiri olarak önce 27 ocak 1919’da mısır’a daha sonra da 5 ağustos 1919’da malta’ya sürgün edildi. Sürgün sırasında, savaş suçlularını yargılamak üzere işgalci devletler tarafından istanbul’da kurdurulan kürt nemrut Mustafa paşa divan-ı harbi adı verilen mahkemece ölüme mahkum edildi. ancak ankara hükümeti’nin gayretleriyle 8 nisan 1921’de malta’dan kurtulduktan sonra eylül 1921’de milli mücadele’ye katılmak üzere ankara’ya geldi. 9 kasım 1921’de tbmm tarafından kabil büyükelçiliğine tayin edildi. Türk-afgan dostluğunun gelişmesinde önemli rol oynadı. 1936’da ferik korgeneral rütbesi ile Türk silahlı kuvvetlerinden emekliye ayrılan Fahreddin paşa, 22 kasım 1948’de bir tren yolculuğu sırasında Eskişehir yakınlarında kalp krizi geçirerek vefat etti. vasiyeti üzerine aşiyan mezarlığına defnedildi.