Evliya Çelebi Şiiri, Evliya Çelebinin yazdığı şiir Bir Çamlıca Gecesi...Düzyazı-İstanbul-Tarih... Gecelerin loşluğu benim için huzur oluyor Unutuyorum unutmak istediklerimi Salıyorum kendimi,gecelerin koynuna Değme arkadaşım artık huzuruma O gecenin sahibi sanki benim O gece yeryüzünde sanki tekim Benim için yaratıldılar sanki Gürültüsü yok, Çirkinlikler kaybolmuş karanlığında, İnsanların bir kısmı eğlenir Bir kısmı ise tatlı uykularında... Sanki uzaklardan sessiz horultular geliyor, Kimbilir belki de güzel rüyalar görüyorlar Ben ise,düzenli hayatı yitireli yıllar olmuş Hani derler ya'ne gecem belli,ne gündüzüm' Son yıllarda işte o hale geldim İnsan herşeyin tadını alarak yaşamal Gündüzleri de,geceleri de Düşüncem, Sanki geceyi daha çok sevdiğim, Sanki gecelerin içinde daha huzurlu olduğum Bazen yıllar öncesini hatırlarım mesela Çamlıca tepesinden, İstanbul'u,boğazı,o muhteşem görüntüyü, Seyrine doyamadığım geceyi Lacivert,siyah karışımı gece Gökyüzünde binlerce yıldız, İstanbul'un ışıl ışıl gecesi Sesi kulaklarıma ulaşmayan trafiği Bazı anlar vardır hayatımızda, Hani bitmesini hiç istemediğimiz İşte o gecede benim için öyle idi Sol tarafıma baktığımda, Sarayburnu, Yükselen Cami minareleri Sultanlarımın İstanbul'u Karşımda Galata kulesi Kulenin eteklerinde güzel İstanbu Sağ tarafıma baktığımda, Cumhuriyetin izlerinden biri Boğazın altın kemeri olan köprü, Hemen altından geçen Işıl ışıl parlayan boğaz, İstanbul ayaklarımın altında O gecenin tılsımı başka idi... İşte şu birkaç kilometrelik toprak parçası İçinde kimleri barındırmıyordu ki Ulu Hakan Yavuz Selim Han, İstanbul Fatih'i,Nur olası Sultan Mehmet Han Dünyanın Muhteşemi,Sultan Süleyman Han Asr-ı Saadet Medine'sinden,Bayraktar Eyüp Sultan Hazretleri Osmanlı Hanedanının büyük bir kısmı Dünya seyyahı Evliya Mehmed Çelebi Kalp kriziyle öldü sanılıp,diri diri Eyüp'te mezara konulan, İlk Cihan pehlivanı Kara Ahmed Bizansın yüzlerce yılda toprağa verdikleri Haçlı ordularından binlerce asker İstila için gelen,mezarını bulan ingilizler Osmanlı'nın,cumhuriyetin en tanınmış simaları, İşte hepsi,hepsi buradalar Şu birkaç adımlık topraklarda sonsuz son uykudalar Ey Aziz İstanbul! ! ! Senin herşeyin gibi,gecelerin de bir başka güzel Senin gecelerinden aldığım hazzı Dünyanın hiçbir yerinde tatmadım Gecelerini,şu karşıda ki Topkapı Sarayında, Hünkarlarımla bölüştün,paylaştın Sanki Saray'ın Şamdanlarını,Kandillerini yanar görüyorum... Sanki Fetih tekrar oluyor gözlerimde Bizansı çevreleyen surlar aşılmaz gibi Haliç'in arkası yüksek kale burçları Her taraf Bizans askeri dolu Koşuşturuyorlar oraya buraya! ! Beri tarafta ise, Dünyanın en güzel ordusu Ali-i Osman'ın şahaseri,şanlı Türk Ordusu, Sultan 2.Mehemmed Han,Fatih olmaya hazırlanıyor Tarihin yazdığı son Bizans günü bu gün! ! ! Galata tepelerinden sesler geliyor Koca koca gemiler dağlar,tepeleri aşıyor Kızaklar üzerinden Haliç'e iniyor Muazzam bir topçu ateşi Metrelerce uzunlukta ki 'Balyemez'ler Bizansın surlarını da,talihini de,tarihini,de Delik deşik ediyor Merdivenler surlara dayanmış halde Her taraftan Yeniçeri'ler akıyor Bizansa Ve, Nihayet beklenen an, Ertuğrul'un,Osman'ın bayrağı dalgalanıyor surların üstünde Ulubatlı Hasan,Sultan Mehmed Han adına el koyuyor Bizansa, Ve ardından sayısız ok darbesiyle Atalarının yanına gidiyor Yüzyıllar boyu,fethi imkansız,alınamaz denilen Bizans 22 yaşında ki Türk Padişahına yeniliyor,mahvoluyor Sultan Mehmed Han 'Fatih' oluyor Çağ kapatıp,çağ açıyor Mehteran Bölüğünün tüyleri diken diken eden sesleri arasında Fatih Sultan Mehmed Han Bizansa giriyor Herşey sanki yeniden oluyor Senin gecelerin neleri gördü,Ey Aziz İstanbul Cihanda hangi şehir yaşadı,senin yaşadığın efsaneleri! ! ! Çamlıca tepesinden seni seyrettim, Bütün bunlar canlandı gözlerimde Fatih Sultan Mehmed Haı'ı gördüm, Topkapı sarayının terasında, İstanbul'un ay ışığı dolu gecesini seyrediyordu Yavuz Selim Han kutsal emanetlerin başında, İlk Hafız olarak Kur'an okuyordu, Ahmed Çelebi kanatlanıp kuş olmuş Galata kulesinden Üsküdar'a uçuyordu Kötü gecelerin en kötüsünde, İngiliz köpeklerinin donanması buradaydı Esir alacaklardı Türk Yurdunu,Türk Vatanını Üç beş gemisine fazlaca güvenerek Üsküdar'a giden motorlarda silah cephane saklı Kuvva-i milliye kurtuluşumuza silah taşıyor İşte şu karşıda ki tepede,görüyorum Fatih'in,Yavuz'un torunu duruyor, Gencecik zabit Mustafa Kemal duruyor, Seyredip manzarayı bir süre 'Geldikleri gibi giderler' dedi, Ve, Geldikleri gibi gittiler! ! ! Yıllar yılları kovalıyor Ve, Bir gece ben Çamlıca'da oturuyorum Yalnız değilim, Hepsi yanımda,hepsi benimle Öyle hissediyor,öyle arzu ediyorum! ! ! İşte, Bir İstanbul gecesinden beynime kazınanlar Bitmesini istemediğim o gecenin anıları, Tarihte kısa bir gezinti Ve, Çamlıca tepesinden esintiler...