Ev yapımı reçel çeşitleri

Konusu 'Kolay Yemek Tarifleri' forumundadır ve Lasey tarafından 11 Aralık 2018 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Ev yapımı reçel çeşitleri

    Ev-yapımı-reçel-çeşitleri1.

    Market raflarındaki reçel kavanozlarının etiketlerini okumaya saatler harcıyor ve en doğal olanı arıyorsanız, artık damak tadınıza uygun kendi reçelleri yapmaya başlamalısınız. Reçel denilince akla renk renk, kokulu meyvelerden yapılmış kahvaltılıklar gelir. Oysa, patlıcan, domates ve hatta acı biber gibi sebzelerin, zeytin ve cevizin de farklı usuller uygulanır ve harika reçellerini yapmak mümkün. Şeker ve suyun doğru oranda karıştırılmasıyla hazırlanan şurup, reçelin uzun süre bozulmamasının da sırrıdır.

    Ev yapımı reçel nasıl yapılır?

    Ev yapımı reçel çeşitleriReçel yaparken malzemenin özenli ve doğru seçilmesi gerekir. Evde kalan, yumuşamaya yüz tutmuş meyveler ziyan olmasın diye reçel yapmaya niyetlenmek baştan yenilgidir. Reçel için kullanacak ürünlerin olgun, kabukluysa mutlaka diri olması gerekir. Böğürtlen, çilek, ahududu, dut gibi meyvelerden reçel yapılacaksa mümkünse toplandığı gün yapılmalı. Ayva, elma, armut, balkabağı gibi meyve ve sebzelerin varsa üzerindeki lekeler geniş ve derin bir şekilde kesilmeli.

    Lezzetli reçeller pişirmek için önce doğru mutfak ekipmanları sahip olmanız gerekir. Pişirme ve saklama için Çelik, ahşap ve cam dışında bir malzeme kullanmamalısınız.

    Şekersiz de reçel yapılır… Reçel yaparken meyvenin tadına göre şekerin dozu ayarlanır. Ama şeker kullanmadan da reçel yapmak mümkün; elma suyu ve pekmez kullanılarak. 1 kg meyve için iki su bardağı tatlı elma suyu ve üç yemek kaşığı pekmez, bir çay kaşı limon tuzu kullanarak hem sağlıklı hem de lezzetli reçeller elde edersiniz.

    Ev yapımı reçel çeşitleri
    Reçellerin sadece meyvelerle yapıldığını düşünüyorsanız, bir de sebze ve çiçeklere şans vermelisiniz.

    Ev yapımı reçel çeşitleriReçel denildiğinde aklınıza sadece meyve parçaları geliyorsa hayal gücünüzü serbest bırakmalısınız. Patlıcan, domates ve hatta acı biber, zeytin ve ceviz doğru işlenerek harika tatlara dönüşür. Tüm bu alternetif malzemelerin ortak noktası kireç kaynağında dinlendirilerek açısı ve keskin aromasının alınmasıdır. Daha sonra şurupta kaynatılan malzeme badem, karanfil ve tarçınla buluşturulur.

    Ev yapımı reçel çeşitleri: Tatlı baygınlığıyla gül reçeli sofralarımızın narin tatlarındandır. Buna rağmen çiçek reçelleri denilince ön yargı ile bakanların sayısı az değildir. Oysa lavantagiller, mor salkım, katırtırnağı, leylak, mürver Çiçeği ve menekşe başta olmak üzere, renk ve kokusu cezbeden her Çiçeği kahvaltıyı hazır hale getirebilirsiniz. Genelde elma suyu ile yapılan bu reçellerde, şurup istenen tatlılıkta olunca çiçekler eklenir ve tümüyle pişirilir ezilmesine müsaade etmeden limon sıkılır.


    Reçellerinizi Güneş’te pişirin…

    Reçelde kullanılan meyve çabuk pişip dağılabilecek türdense , ocakta uzun süre kaynatmak yerine güneşte dinlenmeye bırakmalısınız. Doğal olarak sıcak yaz günlerinde güneşin değerlendirilmesi ve sağlıklı reçel tüketebilmek için güneşte reçel yapma yöntemi sağlığına düşkün bireyler açısından tercih edilen bir yöntemdir. Bu yöntemin diğer faydası da meyveler çok fazla kaynana işlemine maruz bırakılmadıkları için şekil olarak ve renk olarak daha avantaj sağlamaktadırlar….

    Reçel yapmanın püf noktaları

    Dibinin tutmaması için reçeli kaynattığınız kabın içine cam bilye atın.

    Kabarmaması için kaba bir miktar tereyağı koyun ve reçeli tahta kaşıkla karıştırın.

    Kışa saklanacak reçelleri şekerlenmemesi için içine limon ya da limon tuzu katılmalıdır.

    Pişirilirken reçel tahta kaşıkla ve hep aynı yönde karıştırılmalıdır. Aksi taktirde reçel geç kıvama gelir ve sulanır.

    Reçelin üstünde oluşan köpük, kıvamı olduktan sonra sıcak suya batırılmış metal bir süzgeçle alınmalıdır.

    Yaptığınız reçeli sıcak ve iyi kurulanmış cam kavanozlara ağzına kadar doldurmalısınız. Kavanozlar ışık görmeyen, çok sıcak olmayan, ferah yerlerde saklanmalıdır.