Euzü Besmele neden çekilir?

Konusu 'Dini Sorular Ve Cevapları' forumundadır ve saadet tarafından 28 Nisan 2017 başlatılmıştır.

  1. saadet

    saadet Moderatör Admin

    Euzü Besmele neden çekilir?


    "Euzü" diyerek Allah'a yönelen bir kul Rabb'ine istiaze etmiş olur. İstiaze, Cenab-ı Hakk'a iltica etme, sığınma, O'nun himaye ve korumasını dileme gibi manalara gelmektedir. Dua ile istiaze arasında bir umum-husus farkı olduğu görülmektedir. Dua, istiazeden daha geniş bir kavramdır. Zira duada hem hayır ve iyilik isteme hem de kötülüklerden Allah'a sığınma vardır. İstiazede ise bunlardan sadece ikincisi yani şerlerden ve endişe sebebi hususlardan Allah'a, onun inayet ve rahmetine iltica söz konusudur.

    Niçin ve neden istiaze edilmeli ?

    Aciz, zayıf, emel ve arzuları nihayetsiz, imkanları çok kısıtlı, ömrü boyunca şeytan, nefs-i emmare ve bunlara ilave olarak şehvet ve gazap gibi bir yönüyle düşman sayılabilecek kuvve(t)lerle mücadele etme durumunda olan insanın, hem hayır istikametindeki emellerini gerçekleştirmek hem de düşmanlarının tuzak ve komplolarından kurtulmak için, gücü ve merhameti sonsuz Rabb'ine iltica ve istiaze etmekten başka çaresi yoktur.

    Bu çarenin varlığını fark eden ve O'na başvuran insan temel problemlerini halletmiş sayılır. çünkü şeytan ve onun adeta bir santral gibi kullandığı nefse karşı insanın en büyük zırhı istiaze yani Cenab-ı Allah'ın ulu dergahına sığınmaktır.

    İstiaze, Allah'ın emri ve resullerin yoludur

    Kur'an-ı Kerim'de, hadis-i şeriflerde ve değişik dua mecmualarında pek çok istiaze duaları yer almaktadır. İstiaze dualarından muradımız, içinde "euzü, neuzü; eızni, eızna; ecirni, ecirna/sığınıyorum, sığınıyoruz" gibi ifadelerin yer aldığı yakarışlardır.

    Cenab-ı Allah Kur'an-ı Kerim'de, "Kur'an okuyacağın zaman, o kovulmuş şeytandan Allah'a sığın." (Nahl Suresi, 16/98) buyurmaktadır. Bu emre binaen inananlar da Kur'an-ı Azim'i tilavet edecekleri zaman O'nun hidayetinden tam istifade edebilme yolunda şeytanın desiselerinden etkilenmemek ve kalb ve ruhlarını tertemiz hale getirmek için, "Euzü billahi mine'ş-şeytani'r-racim", "Kovulmuş şeytanın şerrinden Allah'a sığınırım" derler.

    Bu, lafzı itibarıyla bir haber cümlesi olsa da manası açısından bir dua cümlesidir, bir yakarıştır. "Allah'ım, şeytanın şerrinden beni koru!" manasına gelmektedir. Buradan ayrıca şöyle bir ders çıkarılabilir. İnsan Kur'an-ı Kerim'i tilavet etmek istediği zaman şeytani her türlü mülahazadan arınmalı, O'nu tertemiz bir gönülle okumalıdır.

    Ayrıca, Kur'an elinde olan bir insanı bile tezyin ve tesvilleri ile kandırabilen şeytan, sair iş ve durumlarında hayli hayli kandırabilir demektir. Dolayısıyla her zaman şeytana ve oyunlarına karşı teyakkuz halinde bulunmak gerekir.

    Efendiler Efendisi'nin bazı istiazeleri

    "Mahlukatının şerrinden Allah'ın tastamam kelimelerine sığınırım." (Müslim, Zikir, 54-55)

    "Yarattıklarının, gökten inen ve oraya yükselen, yerde biten ve yerden çıkan şeylerin şerrinden, gece ve gündüzün fitnelerinden, -hayırla gelenler müstesna- meydana gelen hadiselerin şerrinden, ne bir iyinin ne de bir kötünün kendilerini aşamayacağı, Rahman olan Allah'ın tastamam kelimelerine ve O'nun vech-i kerimine sığınırım." (Müsned, 3/421)

    "Allah'ım, tasa ve hüzünden Sana sığınırım. Acizlik ve tembellikten Sana sığınırım. Korkaklık ve cimrilikten Sana sığınırım. Borç altında ezilmekten ve düşmanların kahrından da yine Sana sığınırım." (Buhari, Deavat, 36)