Esma Binti Umeys (r. anhâ)'nın hayatı hakkında bilgi

Konusu 'İslam büyüklerinin hayatları' forumundadır ve Beyza tarafından 2 Ağustos 2012 başlatılmıştır.

  1. Beyza

    Beyza Moderatör

    Esma Binti Umeys (r. anha)Kimdir?


    Esma binti Umeys (radıyallahu anhâ), Hind binti Avf’ın kızıdır.Habeşistan’a ve Medine’ye olmak üzere iki hicretinden dolayı,Peygamberimiz’in (aleyhisselâm) övgüsüne mazhar olan hanımlardan biridir ve Cafer ibn-i Ebû Talib’in hanımıdır. İkisi de Peygamberimiz (aleyhisselâm), İbn-i Erkam’ın evine girmeden evvel Müslüman olmuşlardı.İlklerden olmanın bedelini ödeyerek, birçok sıkıntı çekmişlerdi.

    Habeşistan’a yapılan ikinci hicrete onlar da katıldılar. Daha sonra, Resûlullah (aleyhisselâm) Medine’ye hicret edince, Hz. Esma ve Hz. Cafer gemiyle Resûlullah’ın yanına, Medine’ye gelip ikinci bir hicreti yaşadılar.Esma (radıyallahu anhâ), bir gün Resûlullah’ın mübarek zevcelerinden Hafsa Validemizin yanına gitti. Yanlarına Hz. Ömer geldi ve:
    – Bu kim, diye sordu. Hafsa (radıyallahu anhâ):
    – Bu, Esma binti Umeys’tir, dedi. Ömer (radıyallahu anh):
    – Ha şu deniz yoluyla gelen Habeşistanlı mı, dedi. Esma (radıyallahu anhâ):
    – Evet, dedi. Hz. Ömer:
    – Hicrette, biz sizden önceyiz. Resûlullah’a biz sizden daha yakınız, dedi. Hz. Esma gücenerek:
    – Hayır, vallahi siz açlarınızı doyuran Resûlullah ile beraberdiniz.Bizse, uzak bir yerde, Habeşistan’daydık. Bunu Allah ve Resûlü için yapmıştık. Allah’a yemin ederim ki; söylediğini Resûlallah’a aktarıncaya kadar, ne bir şey yiyeceğim ne de içeceğim, dedi. Ve Resûlullah’a giderek:
    – Yâ Resûlallah! Ömer şöyle şöyle dedi, diye anlattı. Allah Resûlü (sallallahu aleyhi ve sellem):
    – Bana sizden daha yakın yoktur. Onun ve arkadaşlarının bir tek hicreti vardır. Ey gemi yolcuları, sizinse iki hicretiniz var, buyurdu.Esma (radıyallahu anhâ) şöyle dedi:
    – Bu hadisi sormak için Ebû Musa el-Eş’âri ile gemi yolcularının grup grup bana geldiklerini gördüğümde, Resûlullah’ın söylediği sözden daha sevindirici bir şey yoktu.

    Hz. Esma, akrabalık yönünden insanların en şereflisiydi. Dokuz kız kardeşi vardı. Peygamberimiz (aleyhisselâm) bunlardan Meymune (radıyallahu anhâ) ile evlenmişti ve Esma, Resûlullah’ın baldızı oluyordu.Diğer kardeşlerinden Selma, Hz. Hamza’yla; Lübade, Hz.Abbas’la evlenmişti.Mute Savaşı’nda Cafer (radıyallahu anh) şehit olunca Resûlullah (aleyhisselâm) Hz. Esma’yı, Ebû Bekr (radıyallahu anh) ile evlendirdi. O da vefat edince, Hz. Ali, Esma ile evlendi. Esma’nın (radıyallahu anhâ) Hz.Cafer’den üç; Hz. Ebû Bekr’den bir ve Hz. Ali’den de bir çocuğu olmuştu.Bir defasında, Cafer’in (radıyallahu anh) oğluyla Ebû Bekr’in (radıyallahu anh) oğlu birbirlerine:
    – Ben senden daha üstünüm. Çünkü benim babam senin babandan daha iyidir, diyerek övündüler. Hz. Ali, Esma’ya:
    – Aralarında hükmünü ver, dedi. Esma (radıyallahu anhâ) Cafer’in oğluna:
    – Yavrum! Araplar arasında senin babandan daha faziletli genç birini görmedim, dedi ve Ebû Bekr’in oğluna dönerek:
    – Yavrum! Araplar arasında senin babandan daha olgun birisini görmedim, diye cevap verdi. Hz. Ali ona:
    – Bize bir şey bırakmadın. Bundan başka bir şey söyleseydin,sana kızardım, dedi. Esma (radıyallahu anhâ):
    – Vallahi, sen o üç iyi kişinin en güzelisin, dedi.Esma (radıyallahu anhâ), Peygamberimiz’den (sallallahu aleyhi ve sellem) hadis rivayet etmiştir. Hz. Ömer, İbn-i Abbas’ın oğlu Abdullah, Kasım ibn-i Muhammed, yeğeni Abdullah ibn-i Şeddat Urve ibn-i Zübeyr,İbn-i Müseyyeb gibi mübarek zatlar ve daha niceleri bu hanım sahabîden hadis almışlardır.