Esma Binti Amr (r. anha) kimdir?

Konusu 'İslam büyüklerinin hayatları' forumundadır ve Beyza tarafından 28 Ağustos 2012 başlatılmıştır.

  1. Beyza

    Beyza Moderatör

    Esma Binti Amr (r. anha) Hayatı

    Lâkabı “Ümmü Meni’ el-Ensariyye”dir. İkinci Akabe Biatı’na katılan iki hanımdan biridir. O, asrında ve asrından sonra meçhul bir kahraman olarak kalmış; erkeklerin hemen arkasında yerini almasını bilmiştir. Üç büyük sahabînin arkasında Esma binti Amr’ı buluruz. Bunlar, eşi Hadic ibn-i Sellame, oğulları Muaz ibn-i Cebel ve Şebbas ibn-i Hadic’tir. Üçü de sahabîlerin en faziletlilerinden ve Müslümanlara en çok faydalı olanlarındandır.Esma (radıyallahu anhâ), din olarak İslâm’a; Peygamber olarak Hz.Muhammed’e (aleyhisselâm) hicretten, hatta ikinci Akabe Biatı’ndan önce, bütün kalbiyle iman etmişti. Hamile olmasına rağmen Allah Resûlü’ne biat edebilmek için, eşiyle birlikte ikinci Akabe Biatı’na gitti. Bu gidiş esnasında da oğlu Şebbas dünyaya geldi.İkinci Akabe Biatı’na yakından şahit olan Esma (radıyallahu anhâ), o anın heyecanını ve Allah Resûlü ile buluşmalarını şöyle anlatır:
    – Birinci Akabe Biatı’nın semeresi olarak hac mevsimini vesile yapıp, ikisi kadın yetmiş beş insan Akabe tepesi denilen yerde Resûlullah ile randevulaştık. Teşrik günlerinin yarısında sözleşmiştik.Haccımızı yapıp Resûlullah’a söz verdiğimiz yerde, gece karanlıkta beklemeye başladık. Oraya giderken bineklerimizden inerek, kenardan bucaktan, gizli gizli randevu mahalline ulaştık.

    Herkes ayrı ayrı gelmişti oraya. Gecenin üçte birisi geçinceye kadar uyuduk. Ve Resûlullah’ın gelme saati yaklaşınca, heyecanla onu beklemeye başladık. Biz ailece oradaydık. Daha sonra Uhud’un kahramanı olacak Nesibe de yanımdaydı. Peygamberimiz(sallallahu aleyhi ve sellem) Hz. Abbas’la çıkageldi. Hz. Abbas konuşmaya ilk başlayan olarak: ‘Ey Hazrecliler! Eşlerinizi ve çocuklarınızı koruduğunuz gibi Allah Resûlü’nü de koruyabilecek misiniz?Yüzüstü bırakacaksanız şimdiden bırakın.’ dedi. Daha sonra,Resûlullah’ın Kur’ân okuyarak söze başlaması, dua etmesi ve bizi İslâm’a girmeye teşvik etmesiyle, önce Bera ibn-i Mağrur ve sonra diğerleri Allah Resûlü’ne biat etmeye çoktan hazır olduklarını gösterdiler. Resûlullah’ın neticede cennet müjdesini vermesiyle Hz. Abbas’ın ‘Hazrecliler! Resûlullah’a biat ederken siyahıyla, kırmızısıyla bütün insanlarla harp etmeyi göze alabiliyor musunuz?’gibi uyarılarına karşılık Nesibe ve ben dahil, tereddüt gösteren
    kimse olmamıştı.”

    Esma (radıyallahu anhâ), çok kuvvetli bir cüsseye sahip değildi. Ama tıpkı yakın arkadaşı Ümmü Umare (Nesibe) gibi o da, erkeklerle omuz omuza harp meydanlarında hazır bulunuyordu. Hayber’in fethinde orduya katılan hanımlar arasındaydı. Yaralıları tedavi ediyor, su taşıyor ve var gücüyle askerlere yardım ediyordu. Ömrünün sonuna kadar, İslâm’ın derdini dert edinerek yaşadı.