En güzel eskimeyen Anlamlı sözler Alem çiçek olsa arı ben olsam dost dilinden tatlı bal bulamadım. Pir sultan abdal Aradım cihanı dertsiz yoğ imiş. Karacaoğlan Anlatamam derdimi dertsiz insana dert çekmeyen dert kıymeti bilmez. Aşık veysel Altın definesini bilinmeyen viranelerde gizlerler. Mevlana Cümleler doğrudur sen doğru isen, doğruluk bulamazsın sen eğri isen. Yunus emre Çoban uyudu mu kurt emin olur. Mevlana Çocukluğunu tam yapmamış bir insan kolay kolay tam bir insan olamaz. Çocukluğu olmayanın gençliği de olmaz. Nurullah ateş Denize düşen yağmurdan haberi olmaz. Sadi Deniz kadın gibidir: hiç güvenmek olmaz ha! Tevfik fikret Denizde sayısız faydalar var ama selamet istersen kıyıda bulursun. Sadi Derman aradım derdime derdim bana derman imiş. Niyazi-i mısr-i Define ile yılan, gülle diken, sevinçle gam bir aradadır. Sadi Düşmek, etrafı görmemektendir. Tevfik fikret Dertlerini dökecek dostları olmayan kendi yüreklerini kemiren yamyamlardır. Dost, rahatlık veren bir merhemdir. Nizami Dalgaların çokluğu deryayı çoğaltmaz. Fahrüddin-i ıraki Dağı kemer eğemez. Kaşgarlı mahmud Dilin müşterisi, kulaktır. Sultan veled Dünya ana deymez ki cefasın çeke adem. Ruhi-i bağdadı. Dost dost diye nicesine sarıldım, benim sadık yarım kara topraktır. Aşık veysel Doğruluğun en güzel meyvesi ruh sükunudur. Epikuros Evlat kokusu, cennet kokusudur. Hz. Muhammmed Faydalanılmayan bilgi, harcanmayan, hiç kimseye hayrı dokunmayan define gibidir. Hz. Muhammed Gülün dostu dikendir. Mevlana Gülün annesi dikendir. Mevlana Gönül verme cihana bi-vefadır,gönül vermek ana külli hatadır. Kül nesimi Her güzel çiçeğin etrafında kötü otlar türer. Cehap şehabettin Her diken gül vermez. Mevlana Hiçbir viraneyi definesiz bilme. Mevlana Irmaklar bulanır derya bulanmaz. Seyrani İyi dostluklar temiz hesaplarla kurulur. Balzac Köpeklerin dudakları ile deniz kirlenmez. Mevlana Küçük çocuğu olan onun hatırı için çocuklaşsın. Hz. Muhammed Konarsan güle kon dikene konma, eski düşmanların dost olur sanma. Kuloğlu Kişi bu alçak dünyaya tenezzül etti mi, bala kapılmış sineğe döner. Sadi Kısmetindir gezdiren yer yer seni göğe çıksan yer yer seni. Kemal paşazade Mademki kaptanın Nuh’tur, tufandan gam yeme. Hafız Ne kadar bir dağ ulu olsa, kenarı yol olur. Aşık ömer Şu yalan dünyanın sonu hiç imiş, akşam gelüp konan sabah göç imiş. Pir sultan abdal O kadar yükseklerin hasretini çekmeyelim ki, düşüşümüz çok derin olmasın Yüce dağlar şöhret bulur karınan. Aşık veysel