Erkek ve kadında akıl ve şehvet ne kadardır?

Konusu 'Kıssadan Hisse' forumundadır ve Eylül tarafından 7 Aralık 2013 başlatılmıştır.

1. Eylül

Eylül Moderatör

Erkek ve kadında akıl ve şehvet

Bu hikaye başka bir rivayette şöyle anlatılmıştır: Rabiatü'l-Adeviyye'nin kocası vefat ettiğinde Hasan-ı Basri ve onun bazı yakın dostları taziye için ziyarete geldiler. Eve vardıklarında içeri girmek için izin istediler. Rabiatü'l-Adeviyye onlara izin verdi ve kendisi de bir perdenin arkasına geçerek oturdu. Hasan-ı Basri (r.a) ve arkadaşları,
    - Senin kocan vefat etmiş... Dolayısıyla senin bir eşe ihtiyacın var! dediler. Rabiâ,
    - Evet dediğiniz gibi ancak aranızdan kim en bilgili, Alimse ben onunla evlenmeyi isterim, dedi. Bunun üzerine oradakiler, işlerinde en bilgili olanın Hasan-ı Basri'dir, dediler. Rabia (r.a) ona,
    - Eğer benim dört soruma cevap verirsen seninle evlenirim, dedi. Hasan-ı Basri (r.a),
    - Dilediğini sor, şayet Allah (c.c) beni muvaffak kılarsa cevaplarım, dedi. Rabiatü'l-Adeviyye,
    -Ne dersin, şayet ölsem ve bu dünyadan ayrılsam; imanla mı ayrılırım yoksa imansız mı? diye sordu. Hasan-ı Basri ,
    - Bu gaybe dair bir meseledir. Gaybı ise yanlız Allah Teala bilir, dedi.Rabiatü'l-Adeviyye,
    - Ne dersin, kabre konulduğum da ve sorgu sual melekleri, Münker ve Nekir beni sorguya çekmeye başladıklarında, onlara cevap verebilir miyim yoksa buna gücüm yetmez mi? diye sordu. Hasan-ı Basri (r.a),
    - Bu gaybe dair bir meseledir. Gaybı ise yanlız Allah Teala bilir, dedi.Rabiatü'l-Adeviyye,
    - Kıyamet günü insanlar diritildiği ve herkese verilmek üzere amel defterleri havada uçuştuğu zaman benim defterim hangi tarafımdan verilecek, sağımdan mı solumdan mı? diye sordu. Hasan-ı Basri (r.a)
    yine,
    - Bu da gaybe ait bilgilerdir. Onu ise Yüce Allah'tan başka kimse bilemez dedi. Rabiatü'l-Adeviyye (r.a),
    - Kıyamet günü insanlara, "Şu grup cennetliktir, şu grup da cehennemliktir." denildiğinde ben hangi gruptan olacağım, diye sordu. Hasan-ı Basri (r.a),
    - Bu da ötekiler gibi gaybe ait haberlerdir, dedi. Bunun üzerine Rabiatü'l-Adeviyye (r.a), kendisini kast ederek,
    - Bu dört şeyden tasası, kederi olan bir kimse, nasıl olur da evlilikle meşgul olabilirki? dedi. Ardından Hasan-ı Basri'ye (r.a),
    - Ey Hasan! Bana şöyle, Allah Teala aklı kaç para olarak yaratmıştır? diye sordu. Hasan-ı Basri (r.a),
    - On parça! Bunlardan dokuzunu erkeklere, birinide kadınlara tasis etmiştir, dedi. Rabiatü'l-Adeviyye (r.a) tekrar,
    - Ey Hasan! Peki, Allah Teala şehveti kaç parça olarak yaratmıştır? diye sordu. Hasan-ı Basri (r.a),
    - On parça! Bunlardan dokuzunu kadınlara, birini de erkeklere vermiştir, dedi. Bütün bu sorulardan sonra Rabiatü'l-Adeviyye (r.a) şöyle dedi:
    - Ey Hasan! Ben, bende bulunan tekbir parça akıl ile dokuz parça şehvetimi koruyor ve teskin edebiliyorum, sen ise dokuz parça aklın ile bir parça şehvetini koruyamıyor ve teskin edemiyorsun! Bu sözleri duyan Hasan-ı Basri (r.a) ağladı ve daha sonra oradan ayrıldı...