Ensar Nedir Kısaca

Konusu 'Dini Sorular Ve Cevapları' forumundadır ve Lasey tarafından 23 Mart 2016 başlatılmıştır.

1. Lasey

Lasey Admin

ENSAR:
    Yardımcılar. Mekke'den Medîne'ye hicretten sonra, Resûlullah efendimize ve Mekke'den gelen müslümanlara yakın alaka gösterip, malları, mülkleri, bedenleri ve her şeyleri ile yardım eden Medîneli müslümanlar.
    Kur'an-ı kerîmde mealen buyruldu ki:
    Önce müslüman olanlardan, Muhacirlerin ve Ensarın önce gelenlerinden ve bunların yolunda gidenlerden Allahü teala razıdır ve bunlar da Allahü tealadan razıdırlar. Allahü teala, bunlar için, cennetler hazırladı. Bu cennetlerin altından nehirler akmaktadır. Bunlar cennetlerde sonsuz olarak kalacaklardır. (Tevbe sûresi: 100)
    Ensarı sevmek îmandandır. Onlara buğz etmek münafıklık alametidir. (Hadîs-i şerîf-Mir'at-ı Kainat)

Allahü tealaya yemîn ederim ki, siz Ensar cemaatı bana insanların en sevgililerindensiniz. (Hadîs-i şerîf-Mir'at-ı Kainat)
    Ey Muhacirler! Size vasiyyetim şudur ki, Ensar'a iyilik ediniz! Onlar size iyilik etti. Evlerinde barındırdı. Geçinmeleri sıkıntılı olduğu halde, sizi kendilerinden üstün tuttular. Mallarına sizi ortak ettiler. Her kim Ensar üzerine hakim olursa, onları gözetsin, kusur edenleri olursa affetsin. (Hadîs-i şerîf-Kısas-ı Enbiya)
    Ey Ensar! Sizin üstünlüğünüz hiç bir kabîlede yoktur. Muhammed aleyhisselam on üç sene Mekke'de kavmini dîne çağırdı. İçlerinden pek az kimse inandı. Fakat cihad edecek kadar olamadılar. Allahü teala sizi müslüman yapmakla şereflendirince, Resûlü ile Eshabının korunmasını ve dini İslam'ın cihad ile kuvvetlenmesini ve yayılmasını nasîb etti. Resûl-i ekrem sizden razı olarak vefat etti. (Sa'd bin Ubade)