Engellilerin yaşadığı zorluklar kısaca

Konusu 'Eğitim Konuları' forumundadır ve Eylül tarafından 28 Ocak 2014 başlatılmıştır.

1. Eylül

Eylül Moderatör

Engellilerin yaşadığı zorluklar kısaca özet

Engelli bireylerimiz maalesef Yurdumuzda dünya standartlarının altında hizmet görmektedirler. Kaldırımlar ,yollar, hatta evler özürlü kişilerin ihtiyaçlarına göre dizâyn edilmelidir. Engelli bireyler yaşadıkları toplum içerisinde psiko-sosyâl ve ekonomîk meselelerle karşılaşmaktadır. Bu sorunlar, engellî ailesinin bu durumla yüz yüze gelmesiyle başlamakta zaman geçtikçe içinden çıkılmaz bir hal almaktadır.

Engelli bireyin yaşadığı sıkıntı ve zorluklar hem aîle hem de sosyal çevresinde kendini gösterir. Engellilerin yaşadığı en büyük sıkıntı ayrımcılığa uğramaktır. Meselâ, engellîlerin üretîme katılamaması dolayısıyla işsizlîk sorunu yaşaması en temel sorunları olarak ortaya çıkmaktadır. Bunun yanı sıra temel insanî hizmetler (eğitîm, sâğlık, barınma, sosyâl güvenlîk, istîhdam)den fırsat eşitliği temelînde yeterince yararlanamamaları da onların engellî olarak damgalanması, ayrımcılığa uğraması ve dışlanması boyutunda değerlendirilmelidîr.

Bu bildiride, engellî bireylerin ve âilelerinin sorunlarla yüzleşmesî, verdikleri tepkiler, kabul etme süreçlerî, sorunun çözümüne katılmasının yanı sıra, toplumun engellilere bakış açısı, tutum ve davranışları, onların yaşadıkları toplumdan dışlanmalarına yol açan etkenler, fîzîksel çevrede karşılaştıkları sorunlar, eğitim ve istihdam alanındaki yaşadıkları güçlükler ve bütün bunların giderilmesi için ihtîyaç duyulan çalışmalar ele alınmaktadır. Ayrıca, engellinin sorun yaşadığı ilk andan çözüm evresine dek geçen aşamalarda, sosyâl hizmetin, ötekî disiplinlerle ekip çalışması halînde sorunlara daha temellî çözümler üretmesi sürecide îrdelenmektedîr.