Engellilere Sevgi ile Bakar, Sıkıntılarını Paylaşırız Doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybeden kişiye engelli denir. Engelli kimse, toplumsal yaşama uyumda ve günlük gereksimlerini sağlamada güçlüklerle karşılaşabilir. Her toplumda sağılıklı bireyler olabildiği gibi engelli biteyler de olabilir. Bu, yaşamımızın bir gerçeğidir. Engelli insanlar, bazı şeyleri sağılıklı insanlar kadar iyi yapamayabilirler. Bu durumlarda sağılıklı insanlara düşen, onlara yardım etmek ve onların sıkıntılarını gidermektir. İslam dini, engellilere sevgi ile bakılmasını ve sıkıntılarının paylaşılmasını öğütlemiştir. Hz. Muhammed (s.a.v.) de engellilerle ilgilenmiş, onların sıkıntılarını paylaşmıştır. İbn Ümmü Mektum isimli görme engelliyi müezzin olarak görevlendirmiştir. ( İbn'ül-Esir, el-Kâmil fi't-Tarih, C lV, s. 264.) Hz. Muhammed (s.a.v.), engellilere yardım etmeyi sadaka olarak değerlendirmiştir. ( Ahmed bin Hanbel, Müsned, C V, s. 169.) İçinde yaşadığımız toplumda da engelli insanlar vardır. Engelli kişiler için hayat daha zordur. Onlar günlük hayatta görememe, duyamama ya da yürüyememe gibi nedenlerle çeşitli güçlükler yaşarlar. Bu nedenle engellilerle olan ilişkilerimizde özenli olmalı, onları kıracak ya da üzecek söz ve davranışlardan kaçınmalıyız. Engellilere yardımcı olmalı, onları diğer insanlardan asla ayırt etmemeliyiz.