Duanın Anlamı Nedir

Konusu 'İslami sözlük' forumundadır ve Beyza tarafından 15 Kasım 2013 başlatılmıştır.

  1. Beyza

    Beyza Moderatör

    Dua Nedir? Anlamı

    Dua kelime olarak, istemek, çağırmak, yardım talep etmek anlamına gelir. Dinimizde ise dua, Yüce Allah’ın karşısında kulun aczini itiraf etmesini, sevgi ve tazim duyguları içinde lütuf ve yardımını dilemesini ifade ederdua
    Dua, sınırlı ve aciz olan insanoğlunun; sınırsız ve sonsuz kudret sahibi Allah ile kurduğu diyalog ve köprüdür. Bu sebeple insan tarihin hiçbir döneminde duadan uzak kalmamıştır. Dua aynı zamanda zikirdir, ibadettir. Peygamberimiz (s.a.v) Dua ibadetin özüdür” buyurmuştur.
    Biz darda düştüğümüzde duaya sarıldığımız gibi nimete kavuşunca, sağlık ve rahat hallerimizde de ibadet ve duaya sarılmamız,Dua ederken yapabildiğiniz kadar kıbleye karşı, elleri semaya kaldırmak, en güzel şekilde duanın adabındandır. Oruçlu iken, farz namazlardan sonra, mübarek gün ve gecelerde, seher vakitlerinde dua kabul olur. sevabı çok büyüktür. Peygamberimiz (s.a.v) dua ederken bazen ellerini koltuk altları gözükecek kadar yukarı kaldırır, hamd ve tesbih sözlerini sayılara takılmadan “yaratıklar adedince, arşın ağırlığınca” gibi ifadelerle yapar, duadan önce Allah’a hamd ve Resulüne salat-ü selam getirmeyi tavsiye ederdi.Yine birçok ayette canlı cansız bütün varlıkların Allah’ı tesbih ettiği bildirilmiştir.
    Yüce Allah hep hatırda tutmamız kulluğumuzun gereğidir.Kur’an’da: “Duanız olmasa Rabbim size ne diye değer versin?” buyrulmaktadır. Yine duaya devam edilmesini tavsiye ederek, Allah’ı güzel isimleriyle anan, dua ve tevbe eden kimsenin günahlarının deniz köpükleri kadar çok olsa bile affedileceğini bildirmişlerdir.”