Soru Diş dolgusu ve kaplama dişler gusle mani midir?

Konusu 'Dini Sorular Ve Cevapları' forumundadır ve Adile tarafından 13 Kasım 2014 başlatılmıştır.

  1. Adile

    Adile Admin

    Kaplama diş gusle mani midir

    Kaplama ve dolgu sargı yerine geçer. Bir yaranın üzerinde sargı olsa, bu yaranın altı iğleşene kadar üzerindeki sargıya meshetmek yeterlidir. Sargının altını yıkamak gerekmez. Hastalık ne kadar uzun sürese, bu ruhsat da o kadar süre devam eder.

    Ağızda çürüyen, çekilen veya çürümeye yüz tutan bir diş hastadır, yaralıdır. Onun sargısı da kaplama, takma veya dolgu diştir.

    Dolgu ve kaplamalar dişlere yerleştikten sonra, üsteki madde diş hükmünü alır ve yıkama işi artık alttaki diş yerine, kaplama ve dolgu üstüne intikal eder. ( Kasani Bedai, 6/524)

    Şafi veya Maliki mezheplerinde ağız ile burun vücudun iç organlarından sayılmış olup vücudun dış kısmı gibi yıkanması farz değildir; abdest gibi gusülde de onları yıkamak sünnettir. Bu fetva ile amel edilirken bu mezheplerin sadece o amelle ilgili diğer farzları da dikkatealmak gerekir. Hanefi mezhebinde gusül için niyet sünnet iken, bu mezheplerde farzdır. Bunun için, bu mezheplere göre gusül abdesti alırken gusle niyet etmek farzdır.

    Bu hususta ölçüsüz tartışmaların ve taassubun gereği yoktur.

    Aslında dinimizdeki zaruret, maslahat, kolaylık, güçlüğü kaldırma, hayatı ve sıhati koruma prensipleri düşünüldüğünde ağız ve diş tedavisinin her mezhepte caiz olduğu ortaya çıkar.