Diş doldurtmak veya kaplatmak abdest ve gusle engel olur mu?

Konusu 'Sağlık Rehberi' forumundadır ve Lasey tarafından 24 Aralık 2018 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Diş doldurtmak veya kaplatmak abdest ve gusle engel olur mu?

    Tedavi ederek diş doldurmak veya kaplatmak caiz olup abdest ve guslün sıhhatine engelliyor. Ancak çıkarılıp kapatılabilen / sabit olmayan dişlerin gusül abdesti yapabilir ağzı yıkarken (mazmaza) çıkarılması gerekir.



    Diş dolgusu yapıldıktan ve dolguyu koruyarak daha sonra da kaplaştığından sonra, dolgu ve kapağın dışında, dişin dış kısmı hükmünü alır. Bu sebeple, ağız yıkanınca, kaplama yapan dişler de yıkanmış sayılır. Ya da gusül alıp, ibadetlerini yapabilir. Yapılandırılmış işlem işleminin amacı ve kesinliği, mezhepler arasında bir ihtilaf söz konusu değildir.



    Diş dolgusu veya kaplaması konusundaki ihtilaflar, guslün veya abdestin geçerli olup olmadığına konusuyla ilgili bir durum. Çıkan dişin yerine bağlanabiliyor tel veya başka bir madde, çok sıkı bağlanacağı için, suyun içine girmesine engel olur. Buna rağmen fukaha, kopan dişi yerine bağlatmanın caiz olduğunda görüş birliği içindedirler.