Dini Bayramlarımızı Neden Kutlarız?

Konusu 'Dini Sorular Ve Cevapları' forumundadır ve Lasey tarafından 13 Eylül 2018 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Dini Bayramlar

    Bir yılda kutlanan iki dini bayramımız vardır. Bunlar Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı’dır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Mekke’den Medine’ye hicret ettiğinde, burada yaşayan insanların iki gün eğlence düzenlediklerini gördü. Bunun üzerine onlara “Bu iki günün özelliği nedir?” diye sordu. Medineliler Peygamberimize (s.a.v.) “Cahiliye Dönemi’nde o günlerde eğlenirdik.” dediler. Ardından Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Şüphesiz Allah sizin için o günleri, onlardan daha hayırlı olan Kurban ve Fıtır (Ramazan) bayramlarıyla değiştirdi.”(Ebu Davud, Salat, 239; Nesâî, Iydeyn, 1.) Böylece Peygamberimiz (s.a.v.), Müslümanların artık kendilerine has bayramları olduğunu belirtti ve Ramazan Bayramı ile Kurban Bayramı’nın kutlanmasını istedi. Müminler de bundan sonra bu iki bayramı dini bayram olarak kutladılar.

    Ramazan Bayramı: Dinimize göre her yıl ramazan ayı geldiğinde oruç tutulur. Oruç, bir ay boyunca devam eder. Bu ayın bitimiyle birlikte oruç ibadeti de sona erer. Ramazan ayının bitiminden sonraki üç gün bayram olarak kutlanır.



    Kurban Bayramı: Dini bayramlarımızdan ikincisi Kurban Bayramı’dır. Adından da anlaşılacağı gibi bu bayramda kurban kesilir. Varlıklı Müslümanların kurban kesmesi dini bir yükümlülüktür. Kesilen kurbanın eti genellikle üçe ayrılır. Bir bölümü yoksullara dağıtılır, bir bölümü gelen misafirlere ikram edilir, geri kalanı ise evin ihtiyaçları için ayrılır. Kurban kesmek kişinin Allah’a (c.c.) yakınlaşmasını sağlar. Kurban, kavram olarak kendisiyle Allah’a (c.c.) yaklaşılan şey demektir. Bu konuyla ilgili olarak bir ayette de “Onların (kurbanların) ne etleri ne de kanları Allah’a ulaşır. Fakat O’na sadece sizin takvamız ulaşır.(Hac suresi, 37. ayet.) buyrulur. Hac ibadeti sırasında da Müslümanlar Allah’a (c.c.) bağlılıklarının ve teslimiyetlerinin bir ifadesi olarak kurban keserler. Bu kurbanların etleri fakirlere, muhtaçlara gönderilir. Böylece Müslümanlar arasında paylaşma ve yardımlaşma duyguları güçlenir.

    Toplumumuzda dini bayramlara büyük önem verilir. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı coşkuyla kutlanır. Bayram hazırlıklarına günlerce öncesinden başlanır. Arefe günü geldiğinde evlerde büyük bir telaş başlar. Evler temizlenir, yeni giysiler ütülenip bayramda giyilmek üzere dolaba asılır. Bayramın birinci günü erkenden kalkılır. Abdest alınıp namaz için camiye gidilir. Sabah namazı kılındıktan yaklaşık 50 dakika sonra iki rekat bayram namazı kılınır. Namazdan sonra okunan hutbe dinlenir. İnsanlar camide birbiriyle bayramlaşır. Bunun ardından eve gelinir. Evde küçükler, büyüklerin ellerini öper; büyükler de küçüklere harçlık ya da çeşitli armağanlar verirler.

    Bayramlarda akrabalar ve komşular ziyaret edilir, onlarla bayramlaşılır. Bayram boyunca misafirlere tatlı, şeker, çay, kahve vb. ikram edilir. Gelen konuklar en güzel şekilde ağırlanır. Kurban Bayramı’nda misafirlere kurban etinden yapılmış olan kavurma ikram edilir. Böylece dini bayramlarımız neşe ve coşku içerisinde en güzel şekilde kutlanır. Bayramlar, toplum bireyleri arasında kaynaşmayı ve dayanışmayı sağlar. İnsanlar, bu günlerde imkanlarını başkalarıyla paylaşmaya daha çok özen gösterirler. Çünkü bayramlardan önce muhtaç durumda olanlara yardım etmek hem sevap hem de güzel bir davranıştır.