DİN: Allahü tealanın insanları dünya ve ahirette rahat, huzûr ve seadete (mutluluğa) kavuşturmak için peygamberleri vasıtasıyla bildirdiği yol, emirler ve yasaklar. Allahü teala Kur'an-ı kerîmde mealen buyurdu ki: Doğrusu Allah indinde (katında) makbûl olan din İslam'dır. Kendilerine kitab verilenler (hıristiyanlar ve yahûdîler) kendilerine ilim geldikten (İslam dînini bildikten) sonra aralarındaki çekememezlik, kin ve düşmanlıktan dolayı (onun hakkında) ihtilafa düştüler. Kim Allah'ın ayetlerini inkar ederse, şüphesiz ki Allah, hesabı pek çabuk görendir. (al-i İmran sûresi: 19) ... Bugün sizin dîninizi kemale erdirdim (dîninizin hükümlerini tamamladım), üzerinize olan nîmetimi tamamladım ve din olarak da İslam dînini (verip ondan) hoşnut oldum... (Maide sûresi: 3) Size gönderdiğim İslam dîninden razıyım (yani bu dîni kabûl edenlerden, bu dînin emir ve yasaklarına tabî olanlardan razı olurum. Onları severim). Bu dinde olmak ancak cömerdlikle ve iyi huylu olmakla tamam olur. Dîninizin tamam olduğunu her gün bu ikisi ile belli ediniz. (Hadîs-i kudsî-Taberanî) Muhammed aleyhisselam bütün insanlara ve cinnîlere gönderilmiş hak peygamberdir. Dîninin hükmü kıyamete kadar devam edecektir. Dîni, evvel gelen ve geçen peygamberlerin dinlerinin bazı hükümlerini nesh etmiş, hükmünü kaldırmıştır. (Süleyman bin Ceza) Allahü tealanın bildirdiği her din, iki kısımdır. Îtikad (inanılacak hususlar) ve amel (yapılması ve kaçınılması gereken hususlar). Bunlardan îtikad her dinde aynıdır. Îtikad, dînin aslı ve temelidir. Din ağacının gövdesidir. Amel (iş) ise, ağacın da lları yaprakları gibidir. (Ahmed Farûkî) Allahü teala, ilk peygamber adem aleyhisselamdan beri, her bin senede bir peygamber vasıtası ile insanlara bir din göndermiştir. Bu peygamberlere Resûl denir. Her asırda, en temiz bir insanı peygamber yaparak, bunlar ile dinleri kuvvetlendirmiştir. R esûllere tabi olan bu peygamberlere Nebî denir. Din işlerinde alimlerin sözleri mûteberdir. (Abdülhakîm Arvasî) Dinde Bid'at: Peygamber efendimiz ve O'nun dört halîfesi zamanında olmayıp, dinde sonradan ortaya çıkarılan bozuk inanışlar, sevap kazanmak niyetiyle yapılan ibadetler. Dinde yapılan her türlü değişiklikler, yenilikler ve reformlar. (Bkz. Bid'at)