Denize girmek orucu bozar mı?

Konusu 'Oruç tutmak' forumundadır ve saadet tarafından 24 Haziran 2017 başlatılmıştır.

  1. saadet

    saadet Moderatör Admin

    Denize girmek orucu bozar mı?



    Denize girmek,kaplıcaya gitmek, havuza girmek orucu bozmaz. Ancak dikkat edilmesi gereken hususlar vardır.

    Bu konuda önemli olan kaplıcada yıkanırken ağza su kaçmamasıdır. İllah da ramazanda gidilecekse havuza akşamları girilmesi daha uygundur.

    Ağza su kaçmasıyla ilgili hükümler:

    Mazmaza ve istinşak (ağıza ve buruna su verme) anında midesine su kaçıran kimsenin orucu bozulur. Gününe gün kaza gerekir.

    Boğaza kaçan yağmur, kar veya doluyu istemeyerek yutmak orucu bozar kazayı gerektirir.

    Abdest alırken boğazına veya burna su çekerken genzine hata ile suyun kaçması orucu bozar kazayı gerektirir

    Ağza su alıp gargara yapmak; burnuna su çekmek; nefsinden emin olmak ve ileri derecede olmamak şartıyla öpmek ve sarılmak; serinlemek ve harareti gidermek için duş almak veya ıslak beze sarınmak (Bu görüş Ebu Yusuf'a aittir. Fetva da buna göredir) mekruhtur.

    Denize, yahut başka bir suya dalınca, kulağına su kaçmak orucu bozmaz.

    Derideki gözeneklerden (mesamattan) içeri giren şeyler orucu bozmaz. Buna binaen vücuda sürülen yağ veya yıkanılıp soğukluğu içeri nüfuz eden su, orucu bozmaz. çünkü bunlar mesamat yoluyla içeri girerler.

    Bir ibadet açıklanırken onun en mükemmeli anlatılır. Ancak başka bir ibadetle ilgisi olunca ona göre hareket etmke gerekir. Oruçlu kimsenin gusül ve abdest alması da bunlardan biridir.

    Yıkanmak, duş almak, yüzmek orucu bozmaz. Ancak ağza kontrolsüz su kaçırmamak ve yutmamak şartıyla. Peygamberimiz (asm) oruçluyken gusül almış, yıkanmıştır.

    Ağız çalkalamak, orucu bozmaz. Ağza alınan su yutulursa oruç bozulur. Oruçlunun ağız ve burun temizliği yaparken dikkat edeceği, içeriye su kaçırmamasıdır. İçeriye su kaçmayacak şekilde ağzına ve burnuna vermelidir.