Deniz suyu ile abdest almak caiz midir?

Konusu 'Dini Sorular Ve Cevapları' forumundadır ve Beyza tarafından 10 Eylül 2012 başlatılmıştır.

1. Beyza

Beyza Moderatör

Deniz suyu ile abdest alınır mı?

Deniz suyu temizdir. İçilebilir de. Fakat tuzlu olduğu için içilmiyor diye, “abdest alınmaz, gusledilmez” şeklinde bir kaide yoktur. Necis olduğu için içilmeyen bir su ile abdest alınmaz. Fakat koli basili bulunduğu için içilmeyen bir su ile abdest alınır. Bir kazanın içine bir kaşık tuz konsa, o su ile abdest alınabilir.

Eriyemeyecek kadar çok tuz konursa, o zaman böyle bir tuz eriyiği ile abdest alınmaz.

İbnu’l-Firâsî anlatıyor: “Ben ava çıkmıştım. Yanımda içine su koyduğum bir kırbam vardı. Deniz suyu ile abdest aldım. Durumu Aleyhissalâtu vesselâm’ a sordum. Bana: “Denizin suyu temizdir, meytesi (ölüsü) de helaldir!” cevabını verdi.

Bir adam, Resûlullah (A.s) ‘a gelerek: Yâ Resûlallah! Biz denize binerek beraberimizde (tatlı) az su taşırız. Eğer onunla abdest alırsak susamış (susuz) kalırız. Bu sebeple deniz suyu ile abdest alabilir iniyiz? diye sordu.

Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm)’ın kızı Rukiye (radıyALLAHu anhâ)’nin cariyesi Ümmü Ayyaş (radıyALLAHu anhâ) demiştir ki: “Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) oturuyor olduğu halde ben kendim ayakta olduğum halde (gerekli hizmetleri yaparak) ona abdest aldırırdım.