Dadaş Ne Demektir

Konusu 'Eğitim Konuları' forumundadır ve Adile tarafından 1 Kasım 2013 başlatılmıştır.

  1. Adile

    Adile Admin

    Dadaş Kelimesinin Anlamı Nedir?

    Dadaş kelimesi; değişik anlam ve şekillerde yorumlanmıştır. Kimilerine göre; mert, yürekli, özü sözü doğru zalimin karşısında, mazlumun yanında olan merhametli, yiğit biridir. Kimilerine göre; erkek kardeş, ağabeyi, cesur, yiğit, tüm erdemleri kendisinde toplamış mükemmel bir insandır. "Aynı vakitte 'numune-yi misal' bir Erzurumludur. Bazılarına göre de. bar tutan, at binen, cirit atan. kabadayı, tığ gibi bir delikanlıdır."
    Erzurum, dadaş ve bar bir biriyle yoğrulmuş tek kelime gibidir. Bu kelimelerden biri kullanıldığında hemen diğerleri hatıra gelir.
    Erzurumlu, sert granite dantel dantel, duygu duygu incelik veren zevk, heyecan, inanç ve benzeri unsurların tezgahında biçimlenerek farkında olmadan "dadaş" olmuştur.
    Dadaşlık, öyle tesadüfen kazanılmış bir sanat veya meslek değil, bazı müstesna şahsiyetlerde görülen; [efendilik] gibi fıtri [doğmatik] bir ruh asaletidir. Bu düşünceden baktığımızda tarihi bir misyona sahip olan dadaş, "Zaman zaman serhat boylarının bekçisi, acizin. fakirin, kimsesizin hamisi, eli ve sofrası açık mert bir köylü, bir esnaf, camilerimizin imanlı, toksözlü. nur yüzlü vaizi, siyasi hayatın medeni cesaretini nefsinde toplamış cesur bir hatip, yiğit bir kumandan, vazifesini namus bilen bir memur, bir öğretmen kendisini ailesine ve çocuklarına vakvetmiş. Erzurumlu bir ana veya babadır."
    Dadaş, aile içinde ve dışında herkesin saygınlığını kazanmış, her konuda kendine güven duyulan, sofrası eşe, dosta,fakire ve düşküne açık, İyi bir aile reisidir.