Cüveyriye Binti Ebî Cehil (r. anha ) Kimdir Cüveyriye (radıyallahu anhâ), Allah ve İslâm düşmanı olan Ebû Cehil’in kızıdır. Annesi Erva binti Ebi’l-İys’tir. Babası, Allah Resûlü’ne nispeten çok yakın olmasına rağmen imandan,İslâm’dan nasibini alamamış, yakınında zuhur eden onca güzelliğe engel olmaktan büyük bir zevk duymuştu. Onun bu düşmanlığına rağmen oğlu İkrime gibi kızı Cüveyriye de hakkı hakikati görmüş,iman etmiş ve İslâm’a gönül vermişti.Allah (celle celâluhû), dikenler arasında gül bitirdiği gibi, Ebû Cehil’in eli altında olan Cüveyriye’yi de gül misali bitirivermişti. Babası husumet için çalışırken, Cüveyriye, Allah Resûlü’ne ve inananlara yardım etme ve onların safında yerini almanın mücadelesini veriyordu.Resûlullah’a biat ederek bu mücadelesinde samimi ve daimi olduğunu ispat etti.Cüveyriye (radıyallahu anhâ) ile Hz. Ali evlenmek istemişti. Hz. Fatıma bunu babasına haber verince Allah Resûlü üzülmüş ve mescide gelip,“Amcam oğlu Ali, kızım Fatıma üzerine Ebû Cehil’in kızını almak istiyormuş. Allah’a andolsun ki, Allah düşmanı olan birinin kızı ile Resûlullah’ın kızı bir nikâh altında toplanamaz. Fatıma benden ayrılmış bir parçadır. Onun sevemeyeceği şeyi ben de sevmem. Onu üzen şey, beni de müteessir eder.” buyurarak buna müsaade etmedi.Burada Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem), Müslüman olan bir kadını nikâhlamayı haram kılmamıştır. Ancak, Ebû Cehil’in Allah ve Resûlü’ne düşman olması sebebiyle bu evliliğe razı olmadığını bildirmişti. Hz. Cüveyriye ile Hz. Fatıma arasında üzücü bir hal zuhur ederse, bundan en çok Efendimiz incinecekti. Cüveyriye (radıyallahu anhâ) Hz. Ali ile evlenmeyince, Attab ibn-i Üseyd ile evlendi. Abdurrahman isimli bir çocuğu oldu ve ömrünün sonuna kadar, İslâm’a hizmetten geri durmadı.