Cumanın ilk saati (vakti) ne zaman başlar?

Konusu 'Dini Sorular Ve Cevapları' forumundadır ve Adile tarafından 1 Şubat 2024 başlatılmıştır.

  1. Adile

    Adile Admin

    Cuma Gününün İlk Saati Nedir

    Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v)’in zikretmiş olduğu Cuma saatleri beştir.

    Nitekim Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur:


    “Kim Cuma günü cünüplükten gusleder gibi yıkanır, sonra da ilk saatte (mescide) giderse, bir deve sadaka vermiş gibi olur. Kim ikinci vakitte giderse, bir inek sadaka vermiş gibi olur. Kim üçüncü saatte giderse, boynuzlu bir koç sadaka vermiş gibi olur. Kim dördüncü saatte giderse, bir tavuk sadaka vermiş gibi olur. Kim beşinci saatte giderse, bir yumurta sadaka vermiş gibi olur. İmam (minbere) çıktığında melekler öğüde kulak vermek için (mescitte) hazır bulunurlar.”1

    Demek ki Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v) zamanı güneşin doğuşundan imamın gelişine kadar beşe taksim
    etmiştir. Her bölüm de bilinen 1 saat kadardır. Bu süreler, mevsimlere göre vakit değişken olduğu için 1 saatten az ya da çok olabilir. Buna göre güneşin doğuşuyla imamın namaza gelişi arasındaki süre, 5 saatlik bölümdür. Bu zaman dilimi güneşin doğuşundan itibaren başlar. Bir görüşe göre de şafağın sökmesiyle birlikte başlar. Fakat birinci görüş daha tercihe uygundur. Çünkü güneşin doğmasından önceki vakit, sabah namazının vaktidir.

    (Buhârî, Kitâbu’l-Cuma, Cumanın fazileti babı, hadis no: 881. Müslim, Kitâbu’l-Cuma, Cuma günü güzel koku sürünmek ve misvak kullanmak babı, hadis no: 850.)