Cuma gününün önemi ve yapılacak ibadetler nelerdir?

Konusu 'Mübarek Günler ve Geceler' forumundadır ve Lasey tarafından 27 Aralık 2016 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Cum’a günü

    Senenin belli günleri kıymetli olduğu gibi, haftanın günleri de farklıdır. Allahü teala, bazı günleri diğerlerinden daha fazîletli yaratmıştır. Diğer ümmetlerde de bu günler farklı olmuştur. Müslümanların cum'a günü kıymetlidir. Sevgili Peygamberimiz buyurdu ki:

    “Cumartesi günleri yahûdîlere, pazar günleri nasaraya verildiği gibi, cum'a günü, müslümanlara verildi. Bugün, müslümanlara hayır, bereket, iyilik vardır.”

    Cuma, müminlerin bayramıdır. Cuma günü yapılan ibadetlere iki kat sevab verilir. Bugün işlenen günahlar da iki kat yazılır. Bilhassa Cuma gününü, günahlardan kaçarak ibadetle geçirmeye çalışmalıdır! Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

    “Cuma günü selametle geçerse, diğer günler de selametle geçer.” “Cuma günü gusledenin günahları affolur.”

    “Allahü teala, bugünden itibaren kıyamete kadar size Cumayı farz kıldı. Adil veya zalim bir imam, başkan zamanında küçümseyerek veya inkar ederek Cumayı terkedenin iki yakası bir araya gelmesin! Böyle bir kimse tevbe etmezse, onun namazı, zekatı, haccı, orucu ve hiç bir ibadeti kabul olmaz.”

    “Cuma namazı yolunda ayakları tozlanana Cehennem ateşi haramdır.” “Ana-babasının kabrini, cuma günleri ziyaret edenin günahları affolur.

    Haklarını ödemiş olur.”


    Cum’a günü okunacak dualar

    “Cuma günü sabah namazından önce, "Estagfirullahelazim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh" okuyanın, deniz köpüğü kadar da olsa günahları affolur.”

    (Bir şey okumakla böyle büyük mükafat verilebilmesi için, o kişinin, düzgün itikada sahip olması, kul hakkını, kazaya kalan farzlarını ödemesi ve haramlardan vazgeçmesi şarttır.)

    “Cuma namazından sonra, yedi defa ihlas ve muavvizeteyn okuyanı, Allahü teala, bir hafta, kazadan, beladan, kötü işlerden korur.” (İhlas. Kul hüvallahü ehaddır. Muavvizeteyn, kul euzülerdir.)

    “Cuma günü 80 salevat getirenin, 80 yıllık günahı affolur.”

    “Cuma günü veya gecesi Duhan suresini okuyana Cennette bir köşk ihsan edilir.”

    “Cuma gecesi Kehf suresi okuyan, Kıyamette, yerden göğe kadar bir nurla aydınlanır. İki Cuma arasında işlediği günahlar da affolur.”

    “Cuma gecesi Yasin suresini okuyanın, günahları affedilir.”

    “Cuma gecesi iki rekat namaz kılıp, her rekatta bir Fatiha, bir Ayet-el Kürsi, 15 İhlas okuyup selam verdikten sonra bana bin salevat okuyan, beni rüyada görür.”