Güzel sözler Cuma Gününe için Hadisler

Konusu 'Cuma mesajları' forumundadır ve Beyza tarafından 22 Ekim 2013 başlatılmıştır.

  1. Beyza

    Beyza Moderatör

    Cuma günü Hadisleri


    Enes [r.a] demiştir ki: [ Cuma günü, [duaların kabul edileceği] ümit edilen saati, ikindi namazından sonra güneşin ufuktan kaybolması anına kadar arayın.]
    Tirmizi, Salat 354, [489].

    Kıyamet yaklaştığında zamanın akışı hızlanır; sene, ay gibi; ay, hafta gibi olur. Cuma’dan Cuma’ya olan vakit de, hurma dalının yaprakları ile birlikte ateşte yanması gibi kısalır.

    Cuma günü olduğunda, sizden biri başını yıkar, gusül eder, mescide erkenden gider, minbere yakın oturup hutbeyi dinler ve sükût ederse, o kimsenin attığı her adım için kendisine bir senelik oruç ve bir senelik namaz sevabı verilir.
    "Onda bir saat vardır; müslüman bir kul namaz kılar olduğu halde, o saate erse, Allah’tan her ne istemişse onu Allah kendisine mutlaka verir. Bunu söylerken Resulullah [s.a.v. ]eliyle o vaktin azlığını işaretliyordu.
    Buhari, Cum’a 37, Talak 24, Da’avat 61; Müslim, Cum’a 13, [852]; Muvatta, Cum’a 15, [1, 108]; Nesai, Cum’a 45, [3, 115, 116].

    Cuma günü gusül ediniz; kim böyle yaparsa, bir haftalık günahlarına kefaret olur. 3 gün de fazlası vardır.

    Ebû Hüreyre [r.a]’den rivayet edildiğine göre Resulullah [s.a.v.] şöyle buyurdu: “Üzerine güneş doğan en hayırlı gün cuma günüdür. Adem o gün yaratıldı, o gün cennete konuldu ve yine o gün cennetten çıkarıldı. ”

    Semüre [r.a]’den rivayet edildiğine göre Resulullah [s.a.v] şöyle buyurdu: “Her kim cuma günü abdest alırsa ne iyi eder; hele boy abdesti alırsa, o daha iyidir. ”

    Melekler Cuma günü cami kapılarında, yanlarında defter olduğu halde oturur ve gelenleri birinci, ikinci, üçüncü diye yazarlar; hatip hutbeye çıkınca defteri kapatırlar.

    Birgün Abdullah İbni Ömer bana: Cuma günü duaların kabul edildiği zaman hakkında babanın Resulullah [s.a.v.]’den bir hadis rivayet ettiğini duydun mu? diye sordu. Ben de: Evet, duydum. Babam, Resulullah [s.a.v.]’i şöyle buyururken işittiğini söyledi: “O vakit, imamın minbere oturduğu andan namazın kılındığı zamana kadar olan süre içindedir. ”

    Cumanız Mübarek Olsun...
     
    Son düzenleyen: Moderatör: 20 Nisan 2019