Cuma gününde hangi dualar okunur

Konusu 'Cuma mesajları' forumundadır ve Beyza tarafından 22 Nisan 2014 başlatılmıştır.

1. Beyza

Beyza Moderatör

Cuma gününde neler yapılır ?

Cuma günü sabah namazından önce, "Estagfirullahelazim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh" 57- kez okuyanın, deniz köpüğü kadar da olsa günahları affolur.

Cuma namazından sonra, 7 kez ihlas suresi ve muavvizeteyn okuyanı, Yüce Allah'ın bir hafta, kazadan, beladan, kötü işlerden korur. (İhlas, Felak, Nas sureleri okunur.)

Cuma günü 80 salevat getirenin, 80 yıllık günahı affolur.

Cuma gecesi iki rekat namaz kılıp, her rekatta bir Fatiha, bir Ayet-el Kürsi, 15 İhlas okuyup selam verdikten sonra bana bin salevat okuyan, beni rüyada görür.

Cuma namazından sonra şu duayı okumak müstehabdır: Allahümme ya ganiyyü, ya hamidü, ya mübdiü, ya mu’idü, ya rahimü, ya vedud. Eğnini bihalalike an haramike ve bifadlike ammen sivake.

Ey Gani, Hamid, Mübdi, Mu’id, Rahim, Vedud olan Allahım. Beni halal ettiklerinle iktifa ettir, haramlara düşürme. Fadlınla, ihsan ederek beni Senden başkasına muhtac etme! demektir.

Bu duaya devam edenleri Allahü teala başkalarına muhtac etmez ve ummadığı yerden rızıklandırır.

Cuma gününü, Peygamber Efendimiz(s.a.v) "mü'minlerin bayramı" olarak tasnif buyurur Bayram, bir kısım imtiyazları ve hususiyetleri sebebiyle bir günün diğer günlerde olmayan, o güne has bazı umumi merasimlerle kutlamasıdır Her bayramda bir kutlama ve merasim ve bunun da bir sebebi vardır O halde, Cuma gününü kutlamaya sevk eden hususiyetleri nelerdir? Şeriat kitapları, bu günün hususiyetleri üzerine otuzdan fazla keramet ve fazilet zikrederler Bazılarını şölece kaydediyoruz:

cumamesaj1.

Cuma Bayram günüdür, Münferit oruç tutulmaz
    O günün sabahı Secde ve insan surelerini, gündüzde Cuma ve Münafıkun sureleri okunur
    Cuma günü gusledilir, güzel koku sürülür, misvak kullanılır, en güzel kıyafetler giyilir

Camilere erken gidilir
    İmam hutbeye çıkıncaya kadar ibadetle meşgul olunur
    Sessiz durulur, hutbe dinlenir
    Kehf suresi okunur
    istiva vaktinde