İslam Cuma Günü- Cuma Namazının Anlam ve Önemi Hadisler

Konusu 'Hz.Muhammedin hadisleri' forumundadır ve saadet tarafından 12 Aralık 2018 başlatılmıştır.

  1. saadet

    saadet Moderatör Admin

    Cuma Günü- Cuma Namazının Anlam ve Önemi Hadisler

    Yıl içinde Ramazan ayı, geceler içinde Kadir gecesi ne kadar önemli ise günler içinde cuma günü de öyle önemlidir. Zira cuma günü, müslümanların bir araya geldikleri ve cemaatle haftalık ibadetlerini ifa ettikleri önemli bir gündür. Cuma namazı; sosyal dayanışma ve kaynaşmaya, birlik ve beraberliğe, İslami bilgilenme ve bilinçlenmeye vesile olan bir ibadettir.

    Hz. Muhammed'in beyanı ile Hadislerde Şöyle Buyurmuşlardır:


    “Üzerine güneşin doğduğu en hayırlı gün Cuma günüdür; Adem o gün yaratılmış, o gün cennete girmiş ve o gün cennetten çıkmıştır. Kıyamet de cuma günü kopacaktır.” (Müslim, Cum‘a, 18) Yine Hz. Muhammed (s.a.v.) َ

    “Bir kimse güzelce abdest alır, sonra mescide gelir de susup, okunacak hutbeyi dinlerse, gelecek Cumaya kadar ve ondan sonraki üç gün içinde işleyeceği günahlar affedilir.”
    (Müslim, “Cuma”, 24) buyurarak Cuma gününün önemine ve bugünün haftalık toplu ibadet günü seçilmesinin anlamına işaret etmiş,“Allah, tembellik ve gevşeklik ederek, önemsemeyerek üç cuma namazını terk eden kimsenin kalbini mühürler.” (Ebu Davüd, Salat, 210; Nesai, Cuma, 2) buyurarak bugünü önemsemeyip üç Cuma namazını terk edenin kalbinin mühürleneceğini bildirmiş ve“Birtakım kimseler, ya cuma namazını terk etmekten vazgeçerler ya da Allah onların kalplerini mühürler ve artık onlar gafillerden olurlar” (Nesai, Cum‘a, 2) anlamındaki hadisleriyle de mazeretsiz, keyfi olarak üç cuma namazı kılmayanların kalplerinin mühürleneceğini apaçık ifade etmiştir.

    Cuma günü, müslümanlar için adeta bir bayram günüdür, mübarektir. Bu itibarla müslümanlar, perşembe günü akşamından başlayarak bu güne çok önem verirler. Maddi ve manevi temizliğe her zamankinden daha fazla özen gösterirler. Cumaya hazırlık için boy abdesti alırlar, bedeni temizlik yaparlar, temiz elbise giyerler, güzel koku sürünürler. Bunu Peygamberimizin bir tavsiyesi olarak yerine getirirler.

    Zira Hz. Muhammed (s.a.v.);“Cumaya gelmek isteyen kimse boy abdesti alsın” (Müslim, Cuma, 2),

    “Ergen olan her kişinin Cuma günü gusletmesi, ağız ve diş temizliği yapması ve yeteri kadar güzel koku sürünmesi gerekir.” (Müslim, Cuma, 7) buyurmuştur.

    Müslümanlar; böyle değerli ve önemli bir günün manevî feyzinden yararlanmaya çalışırlar, tövbe ve istiğfar ederler, dua ve niyazda bulunurlar. Çünkü Cuma gününde yapılan dualar kabul olur. Efendimiz (s.a.v.);“Cuma günü bir saat vardır ki müslüman bu saate isabet ederek Allah’tan hayırlı bir şey isterse, Allah ona istediğini verir” (Müslim, Cuma, 15) buyurmuştur. Yine mü’minler bu günde Kur’an okurlar, zikir ve tefekkür ederler, Hz. Muhammed'e salat ve selam getirirler. Gerekli temizliği yaptıktan sonra camiye giderler, yapılan vaazı ve okunan hutbeyi dinlerler, Cuma namazını kılarlar.