Çocuklarda duruş bozuklukları, tedavisi

Konusu 'Sağlık Rehberi' forumundadır ve Lasey tarafından 11 Aralık 2018 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Çocuklarda duruş bozuklukları, tedavisi

    Duruş bozukluklarının en büyük nedenleri arasında beslenme problemleri, özellikle de kalsiyum ve D vitamininden fakir beslenme vardır. Çocukların hem beden hem de ruh sağlıkları ebeveynlerin sorumluluğundadır. Çocukluk çağında yaşanan küçük ihmallerin insanların hayatında nasıl büyük sorunlara yol açtığı bilimsel olarak kanıtlanmştır. Ailesi tarafından doğuştan kalça çıkığı zamanında fark edilip tedavi ettirilmediği için ömür boyu anne babasını affetmeyen bireyler olabiliyor. Duruş bozukluğu, omurganın duruş biçiminin normalden sapması olarak ifade edillir. Normal bir duruşta sırtımızda hafif bir kamburluk ve belimizde hafif bir çukurluk bulunur. Çocuklarda sırttaki kambursuluğun, boyun ve bel çukurunun artması duruş bozukluğuna yol açar.. Ayrıca omurgada önden ve arkadan bakıldığında varolan eğriliğe skolyoz denilir. Normal duruşta skolyoz olmamalıdır.

    Çocuklarda-duruş-bozuklukları-ve-tedavisi.


    Duruş bozukluklarının altta yatan nedenleri arasında beslenme sorunları özellikle kalsiyum ve D vitamininin eksik olduğu beslenme vardır. Özgüven eksikliği olan veya depresif çocuklarda omuzlar öne çıkar ve sırttaki kamburluk artar. Aşırı özgüven ve agresif yetişen çocuklardaysa göğüsler öne çıkık ve daha dik duruş söz konusudur. Günümüzde bilgisayar karşısında geçirilen zamanın uzun olması ve bilgisayar karşısında oturma şeklinin de yanlış olması duruş bozukluklarında ciddi şekilde rol oynar. Ayrıca okul sıralarının çocuğun boyuna uygun olmaması, hatalı oturma ve görme bozuklukları duruş bozuklukları için önemli risk faktörleridir. Bunun yanında genel sağlık durumunu tehdit ettiğini bildiğimiz fast food alışkanlığı aşırı kiloya ve buna bağlı olarak duruş bozukluğuna neden olmaktadır. Ağır sırt çantaları ya da vücut ağırlığının onda birini aşan diğer ağırlıklar çocuğun duruşunu bozar. Ağırlık tek omuzda değilde her iki omuz kullanılarak taşınmalıdır ve çantanın askılarının uzunluğu ayarlanmalı, bel çukuruna değil de sırta yerleştirilmeli, fakat çok yukarıda da taşınmamalıdır.


    Çocukların duruş bozukluklarının ailesi ya da öğretmenleri tarafından fark edilmesi önemlidir. Çocuklarda duruş bozukluğu çeneleri önde ve omuzları öne doğru bükülmüş halde, sırt kamburluğu ve bel çukurunda artma ve uyluğun arka tarafındaki kaslarda kısalma ile kendini gösterir. Bu anormal durum gözlendiğinde alışkanlıkların düzeltilmesi ve problemin yaşandığı tüm vücut bölgeleri tek tek ele alınarak tedavi edilmesi önemlidir. Ayrıca çocukluk çağında beslenmeye özel bir önem atfedilmeli, kalsiyum ve D vitamininden zengin besinler yeterli miktarda alınmalıdır. Özellikle ergenlik döneminde ebeveynlerin ve öğretmenlerin çocukları dik durmaya teşvik etmesi yerinde bir davranış olur. Çocuklara özellikle bu dönemde cinsel gelişimlerinden rahatsızlık duymamaları gerektiği, bunun fizyolojik bir durum olduğu anlatılarak duruş bozukluğunun önüne geçilmelidir.

    Yanlış bir duruş, pek çok rahatsızlığa da sebep olur. Kaslarda oluşan zayıflıklar, gerginlik ve kısalıklar yumuşak dokularda ve eklemlerde incinmeleri ve zorlanmaları kolaylaştırıyor.
    Düzenli olarak yapılan spor, omurgayı destekleyen kasların kuvvetli ve esnek olması için çok önemlidir. Spor yapma alışkanlığı çok küçük yaşta kazandırılmalıdır. Omurga sağlığını olumlu etkileyen sporların başında yüzmek, bisiklete binmek, tenis ya da jimnastik başı çekmektedir. Hem bu bahsettiğimiz spor türleri hem de özel egzersizlerle omurgayı destekleyen kasların yanı sıra, kol ve bacak kaslarını da güçlü ve esnek tutmak önemlidir.

    Sonuçta, Çocuklarda duruş bozuklukları ve tedavisi için iyi bir duruş eğitiminin çocukluk çağından itibaren başladığı unutulmamalıdır ve ileri yaşta görülen bel, sırt ve boyun ağrılarının nedeninin bu dönemde kazanılmış olan kötü duruş alışkanlıkları olduğu her zaman akılda tutulmalıdır.