Çocukları terbiye etmek Anne olsun, baba olsun, iyi bir çocuk onlar için, hayatta kalmanın, yani öldükten sonra hayırla yad edilmenin bir yoludur. Peygamberimiz (s.a.s.) şöyle buyuruyorlar: Ebu Ümâme (r.a)den rivayet edilen hadiste ise, Peygamber Efendimiz (s.a.s.) şöyle buyuruyorlar: "Dört kimsenin sevabı, ölümlerinden sonra devam eder: Allah yolunda nöbet bekleyenler, ilim öğretenler, sadaka-i cariye bırakanlar(okul,köprü,hastane,gibi) ve geriye kendisine dua edecek iyi bir evlât bırakanlar." Özellikle kız çocuklarının terbiyesi: Kızlar, erkeklere nazaran daha nazik ve daha çekingenlerdir. İçlerindeki haya onları birçok aşırı hareketlerden önler. Bu, onlar için. bir arabanın freni gibidir. Fren nasıl vasıtayı, tehlikeli yerlerde, hızını keserek durdurursa, haya da kadınları tehlikelerim yanında durdurur; uçuruma yuvarlanmalarını önler. İşte böylece az hareketli ve çekingen kız çocuklarına bakma hususunda Hz. Aişe validemiz şöyle bir hadise anlatıyor: Yanında iki kızı bulunan bir kadın, bir şeyler istemek için bana geldi. Yanımda bir tek hurmadan başka bir şey yoktu. Onu kendisine verdim. İkiye böldüm; kendisi bir şey almadı. Sonra, çocukları ile beraber çıktı. Biraz sonra Resulullah (s.a.s.) geldi. Meseleyi ona anlattım; şöyle buyurdular: "Kim üç kızı çocuğu olurda, onları barındırmak için, bollukta ve darlıkta sabrederse, onlara gösterdiği şefkatten ötürü Allah onu cennetine koyar. (İbn el- Cevzi, Ahkam, s.168-173.) Bu sırada, Resulullah'a (s.a.s.) ya iki kızı olursa? dediler, "iki kızı da olsa böyledir!" Dedi. Bir kızı sorduklarında da: "Bir kızı da olsa böyledir! cevabını verdi.