Çıban Nedir? Neden çıkar?Şifalı bitkilerle tedavisi

Konusu 'Sağlık Rehberi' forumundadır ve saadet tarafından 27 Haziran 2016 başlatılmıştır.

  1. saadet

    saadet Moderatör Admin

    Çıban Nedir? Neden çıkar?şifalı bitkilerle tedavisi

    Çıban deride meydana gelen ağrılı ve apselere denir. Bunlara bakteriyel enfeksiyon, fronkül gibi isimlerde verilir. Sıklıkla gelişigüzel bölümlerde görülse de iç organlarda da oluşmaktadır. Çıban meydana gelen etken, Stafilokok denen bakteri türüdür. Her alanda sıklıkla bulunmaktadır.


    Çıban nasıl oluşur?

    Kılın çıkış yerinden içeriye giren mikrop, yağ bezesine ulaşır. Bu aşamada kişinin vücut direnci düşük olursa, üremeye başlar. Zaman geçtikçe yangı yerinde olan damarlarda bolca akyuvar toplanır. Bunların stafilokoklarla savaşması sonucunda, her ikisi de ölür. Bu yüzden bölgede iki organizmanın atıkları birikmeye başlar. İlerleyen aşamalarda yağ bezlerinin hücrelerinin parçalanmasıyla burada yalancı bir kese oluşur. Buna müdahale edilmediği takdirde, sızıntı kesenin içinde hızla akmaya devam eder. Büyüyen kese genellikle yumuşak ve direnci olmayan cildin yüzeyine doğru ilerler. Bu çıbanın baş göstermesi olarak tanımlanır. İlk olarak çıbanın küçük bir sivilce gibi ortaya çıktığı görülür. Giderek çevresinde kızarma izlenir. Bundan sonra sivilcede büyüme, bölgede küçük bir kabarma ortaya çıkar. Kabarıklığın orta tarafında beyaz irinli bir kütle oluşur. Bu çıbanın özüdür. Yüze ve dudak kenarlarında ortaya çıkan çıbanlar, başka yerlerde oluşanlara göre daha tehlikeli olur.

    Belirtileri Nelerdir?
    Hafif bir kızartı, şişme, yerel ateş, yangı (iltihap) görüntüsü oluşur. Vücudun yorgunluk, açlık, hastalık gibi sebeplerle yaşayan ve aşırı derecede kilo kaybı çıbanlara ortam hazırlar.
    çıban-örneği.

    Bulunması gereken şifalı bitkiler

    Kına -kına siyah kuru üzüm Hindbaklası Hurma-Deniz haşhaşı

    Hazırlanış ve kulanın reçetesi
    *Kına-kına bitkisi, meyan kökü ve siyah kuru üzüm birlikte kaynatılır. Elde edilen sıvı bir gün dinlenmeye bırakılır. Hazırlanan bu şurup aç karına bir kahve fincanı içilir.

    *Ezilmiş hurma, macun kıvamına gelinceye kadar bal ilave edilerek yoğrulur. Hazırlanan bu macundan günde üç çorba kaşığı yenir.


    *Hind baklasının yaprağı suda haşlanır. Süzüldükten sonra elde edilen sıvıdan günde iki fincan içilir.
     
    Son düzenleme: 27 Haziran 2016