Soru Cenab-ı Allah Rahman ve Rahimdir? Ne demektir? Arasındaki farklar

Konusu 'Dini sohbetler' forumundadır ve saadet tarafından 29 Eylül 2018 başlatılmıştır.

  1. saadet

    saadet Moderatör Admin

    Cenab-ı Allah Rahman ve Rahimdir? Ne demektir? Arasındaki farklar

    Rahman; dünyada, bütün canlılara şefkat gösteren, inanan inanmayan herkese merhamet eden ve her türlü nimeti sürekli veren anlamlarına geliyor. Rahman, Cenab-ı Allah ( c.c.) güzel isimlerinden birisidir. Bu isim Kur’an-ı Kerim’de İsrâ suresi, 110. ayette şöyle geçiyor: “De ki: “(Rabbinizi) ister Allah diye çağırın, ister Rahman diye çağırın. Hangisiyle çağırırsanız çağırın, nihayet en güzel isimler O’nundur...” Cenab-ı Allah, Rahman ismi ile dünya hayatımızı devam ettirebilmemiz için çeşitli nimetler ve kolaylıklar sunar.

    Mesele bebeklik ve çocukluk dönemimizde iken korunma, beslenme, güvenlik, sevgi ve şefkat gibi farklı ihtiyaçlarımızın karşılanması için bizi bir aile içinde var eder. Ailemize de ayrıca şefkat ve merhamet duygusu verir ki onlar da bıkmadan usanmadan bizimle ilgilenebilsinler. Beslenmemiz için bitkileri ve hayvanları var eder. Dünya hayatında neyin nasıl yapılacağı bilgisini bize öğretir. Biz de bu bilgilerle buluşlar yapar, eşyalar üretir ve yeni bilgilere ulaşırız.

    Evrendeki her varlık Cenab-ı Allah’ın rahmetinin sonucu olarak varlığını devam ettirir. Cenab-ı Allah'ın rahmeti çok büyüktür. Yüce Allah Rahman olmasının bir gereği olarak yarattığı tüm kullarına merhamet etmesidir.

    Rahîm; dünyada yarattığı tüm varlıklara karşılıksız nimet veren, yarattıklarını koruyan, esirgeyen, bağışlayan ve merhamet eden, ahirette ise sadece Cenab-ı Allah’a inanan kullarına şefkat eden anlamlarına geliyor.
    “…O Rahman’dır, Rahîm’dir.”10 ve “Sizin ilahınız bir tek ilahtır. Ondan başka ilah yoktur. O Rahman’dır, Rahîm’dir.”11 ayetlerinde Rahman ve Rahîm olduğunu bizlere her işin başlangıcında besmele çekilmesinin bir anlamı da Allah’ı (c.c.) Rahman ve Rahîm isimleri ile anmak ve yüceltmektir.

    Besmele ile Cenab-ı Allah’tan (c.c.) esirgenme ve bağışlanma istenir. Ayrıca Allah Teala'nın kullarına merhametli olması bizlerin de O’na karşı sorumlu davranmamızı gerekli kılar. Yüce Allah insana sonsuz merhametle yaklaşırken insanın bunu karşılıksız bırakmaması ve kulluk görevlerini yerine getirmesi beklenir. Böylece insan Allah’ın (c.c.) emirlerine uygun bir hayat yaşamaya yönelir.

    10 Fâtiha suresi, 3. ayet. 11 Bakara suresi, 163. ayet.