Cehalet nedir kısaca

Konusu 'İslami sözlük' forumundadır ve Lasey tarafından 9 Nisan 2016 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    CEHALET:

    Bilmeme, bilgisizlik. Din bilgilerini bilmeme. Cahillik.
    Allahü teala, Kur'an-ı kerîmde mealen buyurdu ki:
    ayetlerimize îman edenler sana geldiği zaman şöyle de: "Allah'ın selamı üzerinize olsun. Rabbiniz, size rahmet ve merhamet vaad buyurdu. Öyle ki, içinizden kim cehaletle bir fenalık yapmış da arkasından tövbe edip (halini) düzeltmişse (Allah'ın ona mağfireti vardır.) Muhakkak ki Allah, Gafûr'dur, Rahîm'dir. (En'am sûresi: 54)
    Cehaletten daha şiddetli bir fakîrlik yoktur. (Hadîs-i şerîf-Nisab-ül-Ahbar)
    Bilmediklerinizi sorunuz. Cehaletin ilacı süaldir (yani soru sorup öğrenmektir). (Hadîs-i şerîf-Sünen-i Ebû Davûd)

    Darü'l-İslam'da, İslam memleketinde bulunan bir kimsenin mesela namazın ve orucun farz, içki, kumar ve zinanın haram olduğu konusundaki cehaleti mazeret kabul edilmez. (İbn-i abidîn)
    Cahil, cehaletinden dolayı mazur sayılsaydı, cehalet ilimden üstün olurdu. (İmam-ı Şafiî)
    On şey insanın varlığını öldürür: 1) Terbiye azlığı, 2)Cehalet çokluğu, 3) Halktan nîmet beklemek, 4)Şehvet azgınlığı, nefis kudurganlığı, 5) Baş olma sevdası, 6)Dünyaya düşkün olmak, 7) Nefisle dostluk kurmak, 8)Çok yemek, 9) Çok uyumak, 10) Kabalık sertlik yapmak. (Bayezîd-i Bistamî)
    Kişiye ilim olarak Allahü tealadan korkması, cehalet olarak ucub, kendini, yaptığı ibadetleri, iyilikleri beğenerek bunlarla övünmesi yetişir. Ucb artınca ahmaklık halini alır. İnsanın kendi ayıplarını görmesine mani olur. (Macid-ül-Kürdî)