Çanakkale savaşında batı cephesi hakkında bilgi

Konusu 'Osmanlı Tarihi' forumundadır ve Adile tarafından 26 Temmuz 2012 başlatılmıştır.

  1. Adile

    Adile Admin

    Kurtuluş savaşı batı cephesi hakkında bilgi

    Batı Cephesi diye bilinen Türkiye ve yunanlıların büyük bir savaşı olan Batı Cephesi Atatürk tarafından yönetilen kurtuluş savaşı olarak bilinmiştir ve tarihe böyle geçmiştir.

    batı cephesi savaşı 1919 mayıs ayında başlamıştır.

    yunanlılar izmirin işgal etmesi.

    mustafa kemal atatürk kün önderligi ile başlayan batı cephesi ülkede ciddi zararlara neden olmuştur.

    Yörük Ali Efe’nin gurbu ve Batı Cephesi’nin kuruluşu

    22 haziran 1920’de Milne Hattı’ndan başlayan genel Yunan işgalinin hemen ardından, 25 Haziran 1920’de oluşturuldu ve Komutanlığına Ali Fuat Paşa göreve getirildi. Bu arada Yunan kuvvetleri 24 mart 1920’de Dumlupınar’ı, 28 Mart’ta da Afyon’u ele geçirmişlerdi. Yunanlılara karşı verilen asıl savaşlar da bu tarihten sonra olmuştur. Ancak Ali Fuat Paşa, genel Yunan saldırısı ve Çerkez Ethem’in faaliyetleri karşısında başarısız bulunmuştu.

    Kütahya – Eskişehir Savaşları, Temmuz 1921
    Kütahya–Eskişehir Savaşları

    10 Temmuz’da Yunan saldırısı İnönü-Eskişehir, afyon ve Kütahya hattında geniş bir cephede başladı. Bu durumda M.Kemal Paşa fazla kayıplar verilmeden ordunun Sakarya Irmağı’nın doğusuna çekilmesine karar verdi. ordu, Sakarya’nın doğusunda toparlanmaya başladı. Yunanlılar da Sakarya Irmağı kıyılarına kadar ilerlediler. Yunanlılar Sakarya Irmağı’nın batı tarafında durmuşlar, yeni bir saldırı için hazırlıklara başlamışlardı.Sonuçta Yunanlılar kazanmıştı.Ordumuz,yokolmamak için Sakarya Irmağı’nın doğu kıyısına çekilmişti.Sonuç olarak:

    Eskişehir, Afyon ve Kütahya Ankara Hükümeti’nin elinden çıkmıştır.Yunanlıları oyalamak için Ankara’ya giden tüm demiryolları havaya uçuruldu.[kaynak belirtilmeli]Çünkü;Yunanlılara Ankara yolu gözükmüştü.

    Meclis tarafından M. Kemal 5 Ağustos 1921’de başkomutan seçilmiştir.

    Mustafa Kemal Atatürk ayrıca üç Ay süreyle meclisin orduya ilişkin yetkilerine de sahip olacaktı.

    Mustafa Kemal Atatürk ilk iş olarak türk ordusunun gereksinimlerinin sağlanması için 7-8 Ağustos 1921’ de Tekalif-i Milliye Emirleri (Ulusal Yükümlülükler) yayınladı. Tekalif-i Milliye emirlerinin uygulanmasında çıkacak aksaklıkları ortadan kaldırmak için çeşitli yerlerde İstiklal Mahkemeleri açıldı.


    23 Ağustos – 12 Eylül 1921 tarihleri arasında yapılan. Türk milleti için bir ölüm kalım savaşı olan Sakarya Meydan Muharebesi; Kurtuluş Savaşı içinde Kader tayin edici olmuştur.

    Batı Cephesi

    Bu istilanın ilk baştaki amacı. Ankara ya dogru yol almaktı, amaçları Türk milletini ve türk askerini büyük kayıplar vermekti . Böylece Türk azim ve direnme gücü yok edilmiş olacaktı. Mustafa Kemal Mustafa kemal atatürk’ün emir ve komutasında, Türk milletinin kanıyla yapılan en uzun meydan savaşı; Türk Kurtuluş Savaş’ı tarihine de subay muharebesi diye geçen Sakarya Destanı olarak bilinen 21 gün 21 gece devam etmiş ve 13 Eylül günü Yunanlılar Sakarya savaşını kaybettikten sonra sakaryayı terk etmişlerdi.

    Sakarya istilası

    23 Ağustos 1921 tarihinde Yunan ordusunun saldırısıyla başladı ve 22 gün-22 gece sürdü. Başkomutan Mustafa Kemal’in yönettiği Sakarya Savaşı, Yunan ordusunun 13 Eylül 1921 tarihinde Sakarya Irmağı’nın batısına çekilmek zorunda bırakılmasıyla son buldu. Sakarya zaferinin ardından ilan edilen seferberlik Büyük Taarruz’un ilk işareti olmuştur

    mustafa kemal atatürkün verdigi büyük başarı ve azmi Batı Cephesi kurtulmasına önderlik yapmıştır. batı cephesi büyük türk milletinin azmi ve sabrıyla büyük zaferle sonuçlanmıştır mustafa kemal ataturk kurtuluş savaşında büyük bir rol oynamıştır.
     
    Son düzenleme: 27 Şubat 2014