Camide Saf Düzeni Nasıl Olmalı?

Konusu 'Namaz kılmak' forumundadır ve Eylül tarafından 3 Mayıs 2014 başlatılmıştır.

  1. Eylül

    Eylül Moderatör

    Cemaatle namazda saf düzeni nasıl olmalı?

    Hz. Muhammed Aleyhisalatu vesselam camide saf düzenini en önde erkekler, onun arkasına ergenlik çağına gelmeyen erkek çocukları, onların arkasına da kadınlar olacak şekilde düzenlemiştir. [Müslim, Salat, 132] İmama uyacak kimse yalnızca bir erkekse imamın sağına durur. Soluna ve arkasına durulması sünnete aykırı olduğundan dolayı mekruhtur. İmama uyanlar birden çoksalar imamın arkasına dururlar. Öndeki saf dolunca ikinci saf diye oluşturulur. Öndeki safta yer bulnurken ikinci safa durulmaz. Ön safta namaz kılmanın sevabını Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle açıklamıştır:

    (İnsanlar ezan okumanın ve ilk safta durmanın sevabını fazla olduğunu bilselerdi, ön safta durabilmek için kur’a çekmekten başka yol bulamazlardı.) [Müslim, Salat, 129; Buhari, Ezan, 9, 32]

    Caminin önlerinde yer çokken arka taraflarda saf tutulması mekruhtur. Bazı camilerde imamın arkasında bir- iki saf tutuluyor, müezzin ve bir takım kimselerde müezzin mahfilinde saf tutuyor. Bu, kesinlikle Peygamberimiz (s.a.v.)'in sünnetine vede cami adabına aykırıdır. Saflar sağ omuz vede ayak hizasına göre ayarlanmalı ve düzgün bir biçimde tutulmalıdır. (Ebu Davud, Salat, 94) Hz. Muhammed Aleyhisalatu vesselam; “Saflarınızı düzgün tutunuz, zira safların düzgün olması namazın kemalindendir.” (Ebu Davud, Salât, 94) sözleriyle saf düzeni konusunda cami cemaatini uyarmıştır. Bu itibarla Müslüman kul, camiye sağ ayağıyla, besmele ve duayla girer, caminin arka taraflarına değil, boş ise ön safa, ön saf doluysa boş olan safa oturur, ön safa geçmek için insanların üzerinden atlamaz, camide özel bir yer edinmez. (İbn Mace, Salât, 200)