Böcek sokmalarının tedavisi nasıldır?

Konusu 'Sağlık Rehberi' forumundadır ve Lasey tarafından 11 Aralık 2018 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Böcek sokmalarının tedavisi nasıldır?

    Böcek-sokmalarının-tedavisi4-300x211.


    Gideceğiniz pikniğin bir kene ısırığıyla kabusa dönmesi ya da bir yıl boyunca beklediğiniz yaz tatilinizin sivrisinek mücadelesiyle geçmesi… Şikayetleriniz sadece kaşıntı, ciltte tahriş ya da kızarıklık ise kendinizi şanslı hissedebilirsiniz. Zira bazı böcek sokmaları ölümle sonuçlanabiliyor. Bu yazımızda bulunduğumuz mevsimi de göz önünde tutarak böcek sokmalarıyla ilgili az bilinen detaylara ve tedavisi ile ilgili detaylara değindik.

    Böcek sokmalarının tedavisi

    Müdahalede ilk yapmanız gereken şey; bölgenin su ve sabunla yıkanması en basit ve en etkili yöntemdir.. Ayrıca buz uygulanması sa şişliği ve ağrıyı azaltan ilk tedavidir.Geniş reaksiyon; sokulan bölgenin çevresindeki bir alanın da etkilenmesi durumudur (mesela dizden sokulan bir kimsede tüm bacağın şişmesi gibi.). Bu durumda tedavi normal reaksiyondaki gibi yapılır. Ancak yakınmaları azaltmak için ağızdan bazı ilaçlar almak gerekebilir. Bu ilaçlara bir hekimin karar vermesi daha uygun olur.

    Bal arısı sokarsa, deri içinde kalan iğneyi çıkartmaya çalışmak daha çok, venomun deri içine sokulmasıyla sonuçlanmaktadır.


    Karınca sokmasından 30-60 dakika sonra kaşıntı ve küçük su toplamış kabarcık ortaya çıkmaktadır. Bu durumu 8 ila 24 saat sonra püstül oluşumu izler. Karınca sokmasının ardından ikincil enfeksiyona engel olmak için bol su ve sabunla bölge yıkanmalı, içi su dolu kabarcıkları sıkılmamalıdır. Topikal steroidli merhemler ve ağızdan H1 antihistaminikler kaşıntıyı azaltmak için kullanılabilir.

    Basit böcek ya da sivrisindek sokmalarına karşı bölgeye deodorant sıkılırsa kaşıntı diner.

    Anafilaksi gelişen her böcek sokması acil ilk yardım tedavisi yapıldıktan sonra alerjiste gönderilmelidir.


    Böcek sokmalarına karşı nasıl önlem alınabilir?

    -Açık havada renkli, bol ve dekolte giysileri tercih etmeyin.
    -Ağzı açık kalmış teneke kutu ve şişilerden meşrubat içmeyin.
    – Çok yoğun ve çiçekli kokular sürmeyin.
    -Otların üzerinde çıplak ayakla yürümeyin.
    – Çöp tenekelerinin ağzını sıkıca kapatın.
    – Arı gördüğünüzde panik yapmayın.
    -Arabada camlarını kapalı tutun.
    – Pencereler açık uyumayın.
    Böcek sokmalarında Tedavi
    Böcek sokması lokal bir reaksiyona neden olduysa, yani böceğin soktuğu yerde küçük bir şişlik oluştuysa buzla kompres yapmak, sabunlu suyla yıkamak ya da antihistaminik bir pomat sürmek yeterlidir.

    Eğer sokulan bölgenin çevresinde daha geniş bir tepki oluşursa (mesela tüm kolun veya bacağın şişmesi) veya yaygın kaşıntı görülürse yine normal reaksiyondaki tedavi uygulanabilir. Ağızdan alınan bazı ilaçlar da şikayetleri giderebilir. Ama bu ilaçları bir doktorun vermesi gerekir.

    Sokulan bölgeden uzakta şişme, karın ağrısı, ishal, nefes alma zorluğu, göğüste sıkışma hissi, hırıltılı solunum, dilde şişme; birkaç dakika içinde ortaya çıkan ciddi alerjik reaksiyon ve anafilaksi bulgularıdır. Bilinç bulanıklığı ve kalp durması yaşamı tehdit eder. Bu durumda bir sağlık merkezinde acil madahele yapılmalı; tedavi sonrasında ise kan tahlili ve uygun testlerle alerji saptanmalıdır. Gerekirse riskli kişiler aşılanır.