Beytülmal Nedir? İslamda Beytülmal Kavramı

Konusu 'Dini Sorular Ve Cevapları' forumundadır ve Lasey tarafından 1 Nisan 2016 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    BEYTÜLMAL:

    İslam devleti hazînesi, maliye teşkîlatı.
    Beytülmal, devlet gelirlerini muhafaza eder, gerekli yerlere sarfeder, devletin gelirleri ile giderleri arasında dengeyi sağlamaya çalışır ve bütçenin bütün vazîfelerini görürdü. (İsmail Nablüsî)

    Beytülmalın gelirleri dört yoldan sağlanırdı: 1) Zekat malları, 2) Ganîmetin, çıkarılan maden ve defînelerin beşte biri, 3) Gayr-i müslimlerden haraç ve cizye olarak alınan mallar, 4) Varisi olmayan zenginlerin bıraktığı mal ve yerde bulunup sahibi b ulunmayan mallar. (Îmam-ı Serahsî)

    Beytülmalden, ayırım yapmadan bütün fakirler, zekat me'murları, alimler, öğretmenler, vaizler, din dersi öğrenen talebeler, borçlular, seyyidlerle şerîfler yani Peygamber efendimizin soyundan gelenler ve askerlerin hepsi haklarını alırlardı. (Abdülganî Nablüsî)
    İmam-ı Ebû Yûsuf bir suale bilmiyorum deyince; "Hem Beytülmalden maaş alıyorsun, hem de cevap vermiyorsun" dediler. Bunun üzerine İmam-ı Ebû Yûsuf; "Beytülmalden, bildiklerim kadar ücret alıyorum. Bilmediklerim için alsaydım, Beytülmalde bulunanların hiç biri yetişmezdi" dedi. (Taşköprüzade, İbn-i Hacer)