Berat kandilinde yapılması gereken ibadetler

Konusu 'Hz.Muhammedin hayatı' forumundadır ve Lasey tarafından 11 Kasım 2016 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Berat kandilinde yapılması gereken ibadetler

    Berat kandili 21 Mayıs Cumartesiyi 22 Mayıs Pazar gününe bağlayan geceye denk geliyor Berat kandili, Allah Azze ve celle'nin nice dini, ahlaki güzelliklerin yaşandığı rahmet, lütuf ve mağfiret ayları içerisindedir. Berat kandilinde yapılması gereken ibadetler? Berat Kandili ile bilinmesi gerekenleri yazımızda sizler için derledik…

    Berat kandilinde yapılması gereken ibadetler
    Berat Gecesi, Hicri takvime göre Şaban ayının on beşinci gecesidir Tefsirlerde Kutsal kitabımız Kur'an-ı kerim'in, Levh-il-mahfuza bu gece indirildiği bildirilmektedir. Bu geceyi ganimet bilmeli, tövbe istiğfar etmeli, varsa kaza namazları kılmalı, bol bol Kur'an-ı kerim okumalı, bilhassa ilim öğrenmeli. Bağışlamanın sınırsız olduğu bu gecede, Allah Azze ve celle'e, ailemize, çocuklarımıza, çevremize, kısaca bütün insanlığa karşı olan görev ve sorumluluklarımızı yeniden hatırlayalım. Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v) Berat Gecesi'nde, (Allahümmerzuknâ kalben takıyyen mineşşirki beriyyen lâ kâfiren ve la şakiyyâ) duasını çok okurdu. Büyük zatlar, Berat gecesinde şöyle de dua ederlerdi:
    (Ya Rabbi, Kur'an-ı Kerim'inde, “Allah, dilediğini siler, dilediğini de sabit bırakır, Levh-i mahfuz Onun katındadır" buyuruyorsun. Eğer benim ismim saidler [cennetlikler] defterinde ise, orada sabit kıl! İsmim şakiler [cehennemlikler] defterinde ise, ismimi oradan silip, saidler defterine yaz! Ey büyük Allah'ım, kalpleri iyiden kötüye, kötüden iyiye çeviren, ancak sensin. Kalbimi, dininde sabit kıl, dininden döndürme, ayırma!)

    Hazret-i Aişe validemiz, (Ya Resulallah, Allah Azze ve celle seni günah işlemekten muhafaza buyurduğu halde, neden Berat gecesinde çok ibadet ettin?) diye sordu. Cevabında buyurdu ki:

    (Şükreden kul olmayayım mı? Bu yıl içinde doğacak her çocuk, bu gece deftere geçirilir, bu yıl içinde öleceklerin isimleri, bu gece özel deftere yazılır, bu gece herkesin rızkı tertip olunur ve bu gece herkesin amelleri Allah Azze ve celle'ye arz olunur.

    Berat gecesinde, kaderimiz tekrar mı yazılıyor?
    Hayır, Kader, ezelde Levh-i mahfuzda yazılmıştır ve sonradan bir şey yazılmamaktadır. Yani, Levh-i mahfuzda olacak değişiklikler ve ömürlerin artması ve kısalması da, ezelde yazılmıştır ve Allah Azze ve celle'nin ezeldeki ilmi nasılsa, Levh-i mahfuzdaki değişiklikler, ona uygun olur. (Tefsir-i Hazin)




    Berat gecesi namazı

    Yanlızca berat gecesinde değil, her gece nafile namaz kılınır. Lakin kaza namazı borcu varsa iki rekat kaza namazı kılmanın sevabı, ömür boyu kılınacak nafile namazların sevabından fazladır. İmam-ı Rabbani hazretleri, farzın yanında nafile namazların denizde damla bile olmadığını bildirmektedir.
    Eğer bir kimsenin farz namaz borcu yok ise, isteyen nafile namaz kılabilir. Bazı kitaplarda, (Berat gecesinde kılınacak namaza Salat-ül-hayr (Hayır Namazı) denir. Bu namaz yüz rekattır. Her rekatta Fatiha süresinden sonra 10 defa İhlas süresi okunarak kılınır) deniyor.

    Bir kişinin, kazası yok ise de, kaza namazı kılınca, o kaza namazı zaten nafile olur yani "Nafile kılmadım" diye üzülmemesi gerekir. Oruç da aynen böyledir, yani oruç kazası olmayan Ramazan orucunu kaza etse Nafile olur kısacası farz diye niyet edince, o farz değilse nafile olur, boşa gitmez. Bu mübarek gecede kaza namazı kılınırsa, kazamız olmasa da, yine nafile sevabı alınır.

    Berat gecesinde neler yapmalı?

    Büyüklerimiz, şunları yapmayı tavsiye ediyor:

    Gece bir saat kadar ibadet etmekle, gece ihya edilmiş olur ancak eğer vakti müsait olanlar, gece daha az uyumalı.

    Kendimiz ve bütün müminler için, dua ve istiğfarda bulunmalıyız, namazdan sonra çok dua etmeli, özellikle hayırlı dua etmeli ve duada ısrar etmeli, yani duayı çok tekrarlamalıyız. Resul-i Ekrem Efendimiz Berat gecesinde okuduğu, (Allahümmerzuknâ kalben takıyyen min-eş-şirki beriyyen lâ kâfiren ve şakiyyen) duasını çok okumalıyız.

    Bol bol Kur'an-ı kerim okumalıyız, özellikle Rabbena atina ve Amenerresulü'yü çok okumalıyız.

    Kazası olmasa da, çok kaza namazı kılmalıyız ve namaz dışında secde ederek, secdede dua ve istiğfar etmeliyiz.

    Cenab-ı Allah'a hamd ve şükretmeli.

    Ertesi gün de oruç tutmalı.

    Kandil namazı

    Berat kandilinde kılınacak namaza Salat-ül-hayr [Hayır Namazı] denir ve bu namaz yüz rekattır. Her rekatta Fatiha süresinden sonra on defa İhlas süresi okunarak kılınır.

    Berat Kandili Gecesinde kılınan yüz rekatlık namaz vardır ve bu yüz rekatlık bu namazı kılan kimse o yıl içerisinde ölürse şehitlik mertebesine nail olur. Berat Kandili namazına şöyle niyet edilir;

    "Ya rabbi , niyet ettim rızâ-yı şerifin için namaza. Beni afv-ı ilâhîne , feyz-i ilâhîne mazhar eyle. Kasvet-i kalbden , dünya ve ahiret sıkıntılarından halas eyleyip, süedâ defterine kaydeyle"

    Namazın kılınışı:

    İki rekatta bir selam vererek kılınır, her rekatta Fatiha Suresinden sonra on defa İhlas Suresi okunur.
    İlk rekatlarda Fatiha’dan önce Sübhaneke okunur, Fatiha suresi de besmele çekilir, İhlas surelerinde ve Sübhanake’de Besmele çekilmez. Namazın tamamını ard arda kılmak gerekmez, ara verilebilir, abdest tazelenip tekrar devam edilebilir.

    Peygamber Efendimizin okuduğu kandil duası:

    Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v) Berat Kandilinde şöyle dua ederdi;
    “Allah’ım! Azabından affına, gazabından rızana sığınıyorum, senden yine sana iltica ediyorum. Senin şanın yücedir. Sana yaptığım senayı, senin kendine yaptığın senaya denk bulmuyorum. Sana layık bir surette hamd etmekten acizim”

    Yine bu gecede edilebilecek kıymetli dualar var. Onlar da şöyle;

    "Bismillâhirrahmanirrahim. Eûzu bi-afvike min ikâbike ve eûzu bi-ridâke min sahatike ve eûzu bike minke celle vechuke lâ-uhsî senâen aleyke ente kemâ esneyte alâ nefsike."
    Anlamı:

    "Ya Rabbi, cezandan affına sığınırım, gazabından rızana sığınırım, senden sana sığınırım, Zatın yücedir, seni övmek için kelime bulamıyorum, Sen kendini övdüğün gibisin."